Tuzhurmatulu 5 bin aile göç etti

Tuzhurmatulu 5 bin aile göç etti

Tuzhurmatulu 5 bin aile, Heşdi Şabi’nin kenti ele geçirmesi üzerine Germiyan İdaresi sınırlarına göç etti.

Rûdaw’a konuşan yaşlı bir kadın, “Durumumuz hiç iyi değil. 3 gece toz toprak içinde yattık. Her birimiz bir tarafa dağılmış durumda” dedi.

Bir başka vatandaş ise, halkın evlerine dönmek istediğini, bunun için siyasilerin Heşdi Şabi ile anlaşma yapması gerektiğini dile getirdi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, Kerkük ve Tuzhurmatu’dan göç edenlerin evlerine dönebilmesi için Bağdat’ta üst düzey yetkililerle görüşmelere yapıyor.

Rûdaw’a konuşan Kürt Bakan Derbaz Muhammed, “Tuzhurmatu’yu ihmal etmememiz lazım. Halkın evlerine dönebilmesi, Heşdi Şabi’nin kentten çıkarılıp federal güçlerin gelmesi için girişimlerde bulunduk. Halihazırda gelen bir güç var ancak dönecek olanları koruma garantisi vermiş değiller” diye belirtti.

Kürdistan Bölgesi’nde onlarca yardım kuruluşu ve kişi, evlerinden olanlar için yardım kampanyası düzenliyor ama dönüş için henüz fiili bir çalışma yok.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.