Türkiye’ye vize muafiyeti gecikiyor

Türkiye’ye vize muafiyeti gecikiyor

AB içişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı Türkiye'ye vize muafiyetinin gecikeceğini kesinleştirdi. Türkiye'den kriterleri yerine getirmesi isteniyor.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre Lüksemburg’da bir araya gelen AB içişleri bakanları, Türkiye, Gürcistan, Urayna ve Kosova’nın vize muafiyetine ilişkin resmi bir karar almadı. Son dönemde karşılıklı açıklamalarla gerilen ikili ilişkilerin gölgesinde AB’nin Türkiye’den göçmen anlaşmasına karşılık yerine getirmesini beklediği kriterleri gerçekleştirmesi isteniyor.

Bir diplomat, vize muafiyetinin verilmesi için AB’nin siyasi gelişmeleri de dikkate aldığını kaydederek, Meclis’te HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Almanya’da Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik hakaretlerin vize serbestisi için doğru bir zaman olmadığını düşündürdüğünü kaydetti.

‘En erken Ekim'de’

Öte yandan Türkiye, Avrupa Komisyonu’nun başından beri talep etti ‘terörle mücadele yasası’nda reforma da gitmiş değil.

Avrupa Komisyonu haftaya salı yeni bir rapor sunacak. Avrupalı diplomatlar, Türkiye’nin başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB’nin vize serbestisi kararı almaması durumunda mültecilerin geri gönderileceği yolundaki ‘gözdağı’na rağmen, vizelerin en erken ekim ayında kaldırılabileceği belirtiliyor.

‘Kürtler mülteciliğe başvurabilir’

Vize serbestisinin 1 Temmuz’a yetişmeyeceğini Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka da doğruladı. Sobotka, bu şartlar altında vizelerin kaldırılmasının Türkiye’den çok sayıda Kürd’ün mültecilik başvurusunda bulunmasına neden olabileceğini öne sürdü.

Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber de vize serbestliği sağlanan ülkelerden fazla mülteci başvurusu yapılması durumunda kontrol mekanizmalarını hızlıca devreye sokabilmek gerektiği konusunda uyardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.