'Türkiye, sınıra uluslararası gözlemcilerin yerleştirilmesini değerlendirecek'

'Türkiye, sınıra uluslararası gözlemcilerin yerleştirilmesini değerlendirecek'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye, Suriye sınırına uluslararası gözlemcilerin yerleştirilmesini değerlendirecek" dedi.

Rusya’nın Yekaterinburg kentinde yer alan Ural Üniversitesi’nde Rus-Alman Yaz Okulu’nun açılışında Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’le ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, konuşmasında ülkesinin Batı’yla olan ilişkilerine değindi.

Sputnik'in haberine göre, açılışın ardından açıklamalarda bulunan Lavrov'un konuşmasından bazı bölümler şöyle:

"Halep’e giden kalıcı bir insani koridor oluşturmalıyız. Suriye’de terörist oluşumların hüküm sürmesine izin verilmemeli.

* Suriye’de yerine getirilmesi gereken en önemli görevlerden biri, ılımlı muhalifler ile El Nusra Cephesi’nin (yeni adıyla Fetih el Şam Cephesi) birbirinden ayrılması. Zira ılımlı muhaliflerin El Nusra’nın denetiminde olan bölgeleri terk etmemesi sorunu hâlâ çözülmüş değil.

* Cenevre’de BM himayesinde düzenlenen Suriye görüşmeleri yeniden başlamalı.

‘ELİMİZDE UKRAYNA’NIN KIRIM’DA SABOTAJ HAZIRLIĞI YAPTIĞINA DAİR ÇÜRÜTÜLEMEZ KANITLAR VAR’

* Elimizde, Ukrayna tarafının Kırım’da sabotaj eylemi düzenlemek için hazırlık yürüttüğüne dair çürütülmesi imkansız olan kanıtlar var. Rusya benzer eylemlerin önlenmesi için önlemler alıyor.

* Ukrayna’nın Kırım’a sızma girişimi, Normandiya formatında (Ukrayna krizine çözüm bulunması amacıyla oluşturulan ve Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’yı içeren grup) kurulan diyaloğa mutlaka yansıyacaktır.

‘PUTİN, KONTROL NOKTALARINI ERDOĞAN’IN ZİYARETİ SIRASINDA GÜNDEME GETİRDİ’

* Türkiye, Suriye sınırında uluslararası denetim sağlanması konusunu değerlendireceğine söz verdi. Türkiye, Suriye sınırının kontrolüyle ilgili kararların uygulanması için ek önlemler alınması gerektiğini idrak ediyor.

* BM'nin 2165 sayılı kararı, uluslararası toplum tarafından (Türkiye-Suriye sınırındaki) iki kontrol noktasında gözlem yapılmasını öngörüyor. Bu noktalara BM gözlemcilerinin yerleştirilmesi için çağrı yapılmıştı. Bu kontrol noktalarından biri faaliyet gösteriyor, ikincisiyse hâlâ kapalı. Putin, Erdoğan'ın ziyareti sırasında bu meseleyi gündeme getirdi.

* Bu kararın yerine getirilmesi için ek önlemler alınması konusunda Türk tarafıyla ortak bir anlayışa sahibiz.

‘HALEP’İN DOĞUSUNU TUTAN TERÖRİSTLER, MİLİTANLAR VE SİVİLLERİN KENTTEN AYRILMASINI ENGELLİYOR’

* Halep'te altısı siviller biri de teslim olmak isteyen militanlar için olmak üzere yedi insani koridor oluşturduk. Fakat Halep'in doğusundaki bölgeleri elinde tutan terörist grupların komutanları militanların ve sivillerin kentten ayrılmasını engelliyor.

* Terörist grupların bu insani koridorlar üzerinden silah yardımı almaması bizim için ilkesel olarak önemli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.