Türkiye okuma listesinde 86'ncı...

Türkiye okuma listesinde 86'ncı...

Uluslararası Yayıncılar Birliği kitap okuma verilerini paylaştı. Türkiye listede 86'ncı sırada.

Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016’nın kitap okuma verilerini açıkladı. Açıklamada yer alan bilgilere göre, 2016’da 78 milyonluk nüfusa sahip olan Türkiye’de kişi başına 8.4 kitap düştü

KİTABA 1 DK, TV İZLEMEYE 6 SAAT

Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre, yayın sektörleri arasında 11’inci sırada yer alan Türkiye’de, TÜİK verileri basılı kitap sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Elektronik kitapları da dahil ederek Türkiye’de 2008 yılında 32 bin kitap basılmışken, 2014 yılında bu sayı 50 bini aştı.

Veriler basılı kitap sayısındaki artışı ortaya koyarken, Türkiye insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını göstererek, okuma oranında bir değişiklik olmadığını gözler önüne seriyor. Buna karşılık Türkiye’de TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya ise 3 saat ayrılıyor. İhtiyaç listesinde kitap okumak ancak 235’inci kendine yer bulabildi.

EN ÇOK AŞK TEMALI KİTAPLAR OKUNUYOR

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Listede Fransa ve İngiltere’yi, yüzde 14 oranı ile Japonya takip ediyor. ABD’de bu oran yüzde 12, İspanya’da ise, yüzde 9. Türkiye’de ise, oran binde bir.

Okuma alışkanlığında, dünyada 86’ncı sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitaplarını tercih ediyor.

Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolarken, Türkiye’de ise bu rakam 25 sent… Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140’ıncı sırada. (Kaynak: cnnturk)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.