"Türkiye ile AB müzakereleri derhal durdurulsun"

"Türkiye ile AB müzakereleri derhal durdurulsun"

Hollanda'da ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDA), olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınması kararının ardından, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal durdurulmasını istedi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hristiyan Demokrat Parti'den yapılan Türkiye'de 15 Temmuz'dan bu yana yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye'nin hızla "başkanlık diktatörlüğüne" doğru ilerlediği savunuldu. CDA'ya göre, OHAL kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınması ve ölüm cezası önerisi ve basın özgürlüğünün önündeki engeller bu endişeleri daha da artırıyor.

Hristiyan Demokratlar, bu gelişmelerin Avrupa değerleri ile bağdaşmadığını belirterek, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin derhal durdurulmasını istedi. CDA'lı parlamenterler, Türkiye'nin aday üyelik statüsünün geri alınması ve müzakerelerin derhal durdurulması önerisi ile ilgili olarak bir önerge verdiler.

'Yeni başlık açılmasına karşıyız'

Önergede, Dışişleri Bakanı Bert Koenders'tan bu konuyu acil olarak AB gündemine taşıması istendi.

Dışişleri Bakanı Koenders, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, Hollanda hükümetinin demokratik olmayan uygulamalara karşı olduğunu belirtti. Hollanda Dışişleri Bakanı, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasının kısa sürede mümkün olmadığını vurguladı.

Ancak hukuk devletine ilişkin kaygılar nedeniyle Ankara ile var olan başlıklar haricinde yeni bir müzakere açılmasına karşı olduklarını açıkladı. Koenders, ölüm cezasının AB ilkeleriyle asla uyuşmayacağı uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.