'Türkiye bize kırmızı kart gösterdi'

'Türkiye bize kırmızı kart gösterdi'

Alman milletvekili heyetinin Türkiye ziyareti son dakikada iptal edildi. Heyet, iktidar ve muhalefet temsilcileriyle görüşecekti.

Federal Alman Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth başkanlığındaki milletvekili heyetinin 25-28 Mayıs tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret son anda iptal edildi.

Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan kaynaklar, bu sabah resmi açıklamayla duyurulan ziyaretin iptal edildiğini doğrularken, olayın detayıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındılar.

Claduia Roth olayla ilgili yaptığı açıklamada  “Türk hükümetinin heyeti ne meclise ne de güvenlik personeline erişim sağlanamayacağı konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Roth, “Dün Türk hükümetinin en üst düzey seviyesinden Alman milletvekillerinin Türkiye’de siyasi görüşmeler gerçekleştirmesinin uygun olmadığını düşündüğünü öğrendik. B fiili bir şekilde siyasi diyalogun reddedilmesidir. Bu Alman hükümetine gösterilmiş bir kırmızı karttır” dedi. 

Milletvekillerinin, son anda iptal edilen ziyaret hakkında Çarşamba günü Federal Basın Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyecekleri, iptalin nedenlerini açıklayacakları öğrenildi.

Roth başkanlığında farklı siyasi partilerden temsilcilerin Türkiye’ye yapmayı planladıkları ziyaret, iki ülke arasında son aylarda artan gerilim sebebiyle büyük önem taşıyordu.

Yeşiller Partili Meclis Başkan Yardımcısı Roth dışında Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partileri’nden (CDU/CSU) milletvekili Prof. Dr. Matthias Zimmer, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’den Niels Annen, Yeşiller Partili Luise Amtsberg’in de yer aldığı heyet, iktidar ve muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, insan hakları örgütleri, düşünce kuruluşları ve basın temsilcileri ile görüşmelerde bulunmayı planlıyordu.

Türkiye’yi yakından tanıyan Alman siyasetçilerden oluşan heyetin Ankara programında TBMM’yi ziyaret, tüm parti gruplarının temsilcileriyle buluşmalar, ayrıca Dışişleri Bakanlığı ve AB Bakanlığı ile görüşmeler bulunuyordu.
Heyet Ankara’daki resmi temaslarının yanı sıra, İstanbul ve Diyarbakır’a da gitmeyi, referandum sonrasında yaşanan siyasi gelişmeler, Türkiye’nin AB süreci konularında sivil toplumun görüşlerini dinlemeyi hedefliyordu.

GERGİNLİK DAHA DA TIRMANABİLİR

Almanya-Türkiye ilişkilerinde İncirlik krizinin sürdüğü bir dönemde yaşanan yeni iptalin gerginliği daha da artırması bekleniyor.

Türkiye’nin bir süredir Alman milletvekillerine İncirlik’te görev yapan Alman askerlerini ziyaret etme izni vermemesi nedeniyle Berlin-Ankara hattında gergin günlerden geçiliyor.

Ankara, İncirlik kararına gerekçe olarak Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Almanya’ya iltica talebinde bulunan bazı askerlerin bu taleplerinin kabul edilmesini gösteriyor.

Alman hükümeti ise, Almanya’da ordunun denetiminden hükümetin değil parlamentonun sorumlu olduğunun altını çiziyor ve bu tür ziyaretlerin yapılamaması durumunda, IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’te konuşlu bulunan askeri birliğin başka bir ülkeye kaydırılabileceğini vurguluyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.