Türk-İş'ten 6 maddelik kıdem tazminatı önerisi

Türk-İş'ten 6 maddelik kıdem tazminatı önerisi

Kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili 6 maddelik öneri taslağı hazırlayan Türk-İş, ödeme yapmayan işverenlere caydırıcı para cezası getirilmesini ve kamu ihalelerinden men edilmelerini istedi.

Türk-İş, hükümetin üzerinde çalıştığı kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili görüşünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletti. Mevcut sistemin devamını isteyen Türk-İş, kıdem tazminatını garanti altına almak için de işverenlerin kendi aralarında Sigortalar Birliği Sistemi’ne benzer bir sistem kurmalarının teşvik edilmesini önerdi. Türk-İş, kıdem tazminatını ödemeyenlerin ihalelerden men edilmesini ve caydırıcı para cezaları getirilmesini de istedi.

Konfederasyon olarak yıllardan bu yana ne zaman fon tartışması yaşansa, kıdem tazminatının işveren tarafından ödenmesi gerekliliğini savunduklarını belirten Türk-İş, “Nitekim 1475 sayılı iş kanunumuzun kıdem tazminatını düzenleyen 14’üncü maddesinde yer alan kati emredici hükme göre de; kıdem tazminatından doğan sorumluluğu işveren şahıslara veya sigorta şirketlerine sigorta dahi ettiremez. Kıdem tazminatında sorumluluk tartışmasız bir şekilde işverene aittir. Kaldı ki işveren de zaten işyerinde çalışan işçileri için ayırması gereken kıdem tazminatı karşılığını fon gibi, kredi gibi, hatta kendi sermayesiymiş gibi sıfır maliyetli finansman kaynağı olarak kullanmaktadır” açıklamasında bulundu.

‘TÜM İŞÇİLER YARARLANMALI’

“Türk-İş olarak kıdem tazminatını her zaman ‘işçinin ödenmesi sonraya bırakılmış ücret parçası’ olarak algıladık ve işçi için ‘kazanılmış bir hak’ olarak gördük. Böyle görmeye de devam ediyoruz. İşçiler, iş sözleşmelerinin sona erdiği her durumda kıdem tazminatına hak kazanmalıdırlar. Bakanlığınızdan açık talebimiz kıdem tazminatı müessesinin mevcut haliyle devam etmesi ancak bu haktan yararlanamayan işçilerin yararlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıdır”görüşünü dile getiren Türk-İş, şu önerilerde bulundu:

CAYDIRICI PARA CEZASI – Kanun hâkimiyeti sağlanmalıdır. Kıdem tazminatının tüm işçiler için işlevsel ve alınabilir bir hak haline gelebilmesi için etkin bir denetleme mekanizması geliştirilmeli, caydırıcı bir idari para cezası sistemi kurgulanmalıdır. İşçi, kıdem tazminatını alamadığını Bakanlığa beyan ettiğinde; Bakanlık işçi beyanı sonrasında; işverenin, işçiye ödeme yapıp yapmadığını araştırmalı, banka kayıtları ile tazminat ödediğini ispat edemeyen her işveren için işçinin mağduriyeti ile orantılı bir idari para cezası vermelidir.

İHALE YASAĞI – Vergi ve sigorta borcu olan işverenlerin kamu ihalelerine girmelerini engelleyen uygulamanın; kıdem tazminatını ödemeyen işverenler içinde getirilmesi gerekmektedir. Kamu ihalelerine giren işverenlerin işçilerin kıdem tazminatı ödemelerini yapmamaları halinde ödeme yapıncaya kadar yeni bir ihaleye girmesini ve borcu olan alt işverenlerle sözleşme yapmasını önleyecek düzenleme yapılmalıdır.

ÖNCELİKLİ ALACAK – Kıdem tazminatı alacakları (rehinli alacaklarda dâhil olmak üzere) her türünden kamu veya özel diğer tüm alacakların önünde tutulmalıdır.

SİGORTALAR BİRLİĞİ SİSTEMİ – İflas eden veya ödeme aczi içinde bulunan işverenlerin yanında çalışan ve bu nedenle kıdem tazminatını alamayan işçilerin kıdem tazminatı alacaklarını, mevcut Ücret Garanti Fonu’ndan almalarının yolu açılmalıdır. Konuya ilişkin bir başka çözüm önerisi ise işverenlerin kendi aralarında Sigortalar Birliği Sistemi’ne benzer bir sistem kurmalarının teşvik edilmesidir. Böylelikle çeşitli sebeplerle ödeme güçlüğü çeken işverenlerin kendi kurdukları bu kaynaktan işçilerin haklarını ödemeleri mümkün olabilecektir.

1 YILIN ALTINA TAZMİNAT – Çeşitli sebeplerle bir yıldan az süreli çalıştırılan işçiler çalıştıkları süre ile orantılı olarak kıdem tazminatlarını alabilmelidir.

TAVAN UYGULAMA KALDIRILMALI – Kıdem tazminatında tavan uygulaması kaldırılmalıdır.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.