TÜİK: En fazla çocuk Antep'te kayboldu

TÜİK: En fazla çocuk Antep'te kayboldu

Sanayi kenti olarak bilenen Antep, son yıllarda en fazla çocuğun kaybolduğu kent haline geldi. . TÜİK raporunda en fazla çocuğun Antep’te kaybolduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ve Kürt illerinde toplam son 9 yılda 104 bin 531 çocuk kayboldu. TÜİK raporunda en fazla çocuğun Antep’te kaybolduğu belirtildi.

Geçen yıl 691’i Antep’te olmak üzere toplam 11 bin 700 aile çocuklarının kaybolduğuna dair emniyete başvurdu. Antep’teki STK ve aktivistler söz konusu kayıpların Suriye’de yaşanan savaşla ilişkilendirerek, kayıp çocukların radikal İslam ve bazı gruplar tarafından kaçırıldığını ve resmi kurumların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediğini savunuyorlar.

2014 YILINDA 17 BİN ÇOCUK KAYBOLDU

TÜİK ayrıca, 2014’te 17 bin çocuğun kaybolduğunu bu rakamın ise son 9 yıl içindeki en yüksek rakam olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Gaziantep eski Baro Başkanı Bektaş Şarklı, Antep’te en çok Suriyeli çocukların kaybolduğunu ve bu durumun da manidar olduğuna işaret etti. Bektaş Şarklı, “Kayıp çocukların ailelerinin sadece güvenlik güçlerine başvurması çok ilginç. Oysaki baromuzda ‘Çocuk Haklarını Koruma Merkezi’ bulunmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir ebebeyin bize başvurmadı” dedi.

Gaziantep İnsan Hakları Derneği Başkanı Salman Yergin, Antep’te kayıp çocuklara ilişkin ayrıntılı bir incelemenin yapılması gerektiğini söyledi. Salman Yergin, “Suriye’de savaşın başlamasıyla beraber, kentimizde de yaşam allak bullak olmuş durumdadır. Çocuklar ya kaçılıyor ya da kandırlıyorlar. Bence radikal İslami ve tarikatların söz konusu kayıplarla ilişkileri bulunuyor. Kayıp çocukların birçok ailesi bu durumdan haberdar ancak korktukları için konuşmuyorlar” diye konuştu. (Kaynak: Rudaw)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.