Kurtulmuş'dan Trump'a PYD çağrısı

Kurtulmuş'dan Trump'a PYD çağrısı

Hükümetin, Trump yönetiminden beklentilerini dile getiren Fethullan Gülen'in iade edilmesini ve PYD'ye verilen desteğin kesilmesini istediklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Anasaya değişiklik teklifinin TBMM’de kabul edilmesinde geçen herkese teşekkür eden Kurtulmuş, “İnşallah en kısa zamanda sandık milletin önüne gelecektir. Bundan sonra söz de karar da nihai olarak milletindir. Milletimiz hangi kararı verirse başımızın üstündedir. Hiç kimsenin de milletin kararı üzerine ilave bir söz söyleme hakkı olmadığı düşüncesindeyiz” dedi.

‘REJİM DEĞİL SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ’

Rejim değişikliği eleştirilerine değinen değinen Kurtulmuş, teklifin rejim değil sistem değişikliği olduğunu dile getirdi. Etkin bir yürütme mekanizması için değişiklik yapıldığını belirten Kurtulmuş, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 1923’te rejim tartışmasını sonlandırmış; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak cumhuriyetimiz yoluna devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Resmi Gazete’de yayımlanan 4 yeni KHK hakkında bilgi veren Kurtulmuş, kurulan OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun itiraz merci olarak çalışacağını kaydetti. Kapatılan kurum ve kuruluşların bu komisyona itiraz edebileceğini aktaran Kurtulmuş, komisyonun 2 yıl görev yapmasını planladıklarını kaydetti. Kurtulmuş, gerekli görülmesi durumunda Bakanlar Kurulu’nun komisyonun görev süresini uzatabileceğini belirtti.

ASTANA AÇIKLAMASI: SÜREÇTEN UMUTLUYUZ

Kurtulmuş, Suriye’de devam eden savaşla ilgili olarak Astana’da düzenlenen görüşmelerden umutlu olduklarını dile getirdi. Kurtulmuş, “Adil ve kalıcı bir barışı sağlamak bütün uluslararası camianın boynunun borcudur. Türkiye, bu süreçte üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Biz bu süreçten umutlu olduğumuzu ifade etmek isteriz” ifadelerini kullandı.

TRUMP YÖNETİMİNDEN ‘GÜLEN’ VE ‘PYD’ BEKLENTİSİ

Kurtulmuş, yeni ABD Başkanı Donald Trump’tan iki konuda beklentileri olduğunu söyledi. Kurtulmuş, ABD’den Fethullah Gülen’in iadesini ve bu süreçte farklı ülkelerdeki yapılanmalarıyla da iletişiminin engellenmesini istediklerini belirtti.

ABD’den PYD’ye verilen desteklerin sona erdirilmesinin de talep edildiğini ifade eden Kurtulmuş, “Bölgede birkaç bin militandan ibaret olan bu silahlı gücün maalesef bölgedeki istikrarsızlığın bir unsuru haline geldiği açıktır. Türkiye, ABD’den PKK ile bağlantılı şekilde Türkiye’ye karşı terör faaliyetlerini yürüten bu örgüte artık destek vermemesini, bunların arkasında durmaktan vazgeçmesini ısrarla talep etmektedir. Bu konuda da sonuç alacağımızı ümit ediyoruz” dedi.

‘CHP’Lİ ARKADAŞLAR BOŞUNA HEVESLENMESİN, BİR ŞEY ÇIKMAZ’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün Meclis’teki yoklama sırasında, mükerrer oy kullandığı iddiasının sorulan Kurtulmuş, “CHP’nin artık böyle birtakım mazeretler üretmesine gerek yok. Meclis, kararını verdi. Bundan sonra Meclis’in yapacağı bir şey yok. CHP’li arkadaşlar boşuna heveslenmesin. Meclis defteri kapanmıştır. Bundan sonra halkın kararına bakacağız” diye konuştu.

‘RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDIKTAN SONRA TARİH ORTAYA ÇIKACAK’

Referandum sürecine ilişkin de açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Meclis, bu kararı Cumhurbaşkanlığı’na iletecek. Cumhurbaşkanlığı da bu kararı onayladıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak. Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 60. günde de referandum yapılacak. İmza süreçlerinin tamamlanmasını, Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekleyeceğiz. Ona göre de bir tarih ortaya çıkacak. OHAL başka bir mesele. Tarih bir ortaya çıksın, OHAL sorusunun da cevabı ortaya çıkar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.