Trump'tan geri adım: Çin'le ticaret savaşı ertelendi

Trump'tan geri adım: Çin'le ticaret savaşı ertelendi

ABD Başkanı Donald Trump, yeni gümrük vergilerinin geçici bir süreliğine getirilmemesi konusunda anlaştı.

ABD ve Çin, ticaret konusundaki anlaşmazlıklarında geçici olarak uzlaşma sağladı. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Buenos Aires’deki G20 zirvesi sonrasındaki akşam yemeğinde yaptıkları görüşmede, geçici bir süre için yeni gümrük vergileri getirilmemesi konusunda anlaştı. Her iki taraftan yapılan açıklamalarda, liderlerin görüşmesini “son derece başarılı” olarak nitelendirdi.

Görüşme sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Çin’den ithal edilen toplam 200 milyar dolar değerindeki ürüne konan yüzde 10 ek gümrük vergisinin gelecek yılın başından itibaren 90 gün için artırılmayacağı belirtildi. Açıklamada, eğer 90 gün içinde uzlaşma sağlanamazsa, Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini planlanlandığı gibi yükseltileceği vurgulandı.

ABD Başkanı Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere konan yüzde 10 ek gümrük vergisinin artırılarak, gelecek yılın başından itibaren yüzde 25’e yükseltileceği tehdidinde bulunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, görüşmeye ilişkin açıklamasında liderlerin “ek gümrük vergilerinin artırılmaması konusunda mutabakat sağladığını” belirterek, uzlaşmanın “iki ülke arasındaki ekonomik krizin derinleşmesini engellediğini” ve “kazan-kazan temelinde işbirliği için yeni bir alan açtığını” ifade etti.

Öte yandan, Trump G20 zirvesi sonrasındaki yaptığı açıklamada Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile gelecek yıl başında yeniden biraraya gelebileceğini söyledi. Trump, ocak ve şubat ayı içinde Kim Jong Un ile görüşmesinin mümkün olabileceğini, görüşmenin gerçekleşmesi muhtemel üç yerin incelendiğini söyledi. Bir gün Kim Jong Un’u ABD’ye davet edebileceğini belirten Trump, Kuzey Kore lideri ile iyi ilişkiler içinde olduğunu dile getirdi.

Trump ve Kim, geçen haziran ayında Singapur’da biraraya gelmişlerdi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.