Trump resmen ABD Başkanı!

Trump resmen ABD Başkanı!

Donald Trump, artık resmen ABD başkanı. 45'inci ABD başkanı olarak yemin eden Trump'ın konuşmasında 'Önce Amerika' ve korumacılık vurgusu dikkat çekiyor.

ABD’de 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Demokrat rakibi Hillary Clinton’ı yenilgiye uğratan Donald Trump, başkanlık görevini Barack Obama’dan resmen devraldı.

‘KORUMACILIK’ VURGUSU

Trump, başkan olarak ilk konuşmasında, “Bugün iktidarı Washington’dan halka veriyoruz” dedi. Konuşmada ‘korumacılık’ ve ‘Önce Amerika’ vurgusu dikkat çekiyor. Geçmişteki Amerikan yönetimlerini dünyaya fazla ilgi göstermekle suçlayan Trump, “Kendi sınırlarımızı diğer ülkelerden korumalı, bizim istihdamımızı çalmalarını engellemeliyiz” dedi. Trump, “Bu korumacılık yeni bir gücü beraberinde getirecek” ifadesini kullandı.

Trump, “Amerikan malı alacağız ve Amerikalıları istihdam edeceğiz” dedi.

‘RADİKAL İSLAMCI TERÖR’ İFADESİ

ABD’nin yeni başkanının “Radikal İslamcı terörizmi dünyadan sileceğiz”sözleri de dikkat çekti.

ANNESİNİN İNCİL’İNE EL BASTI

Trump yemin töreninde kendi tercihi olarak iki farklı İncil’e el bastı. Bu İncillerden biri, eski başkanlardan Abraham Lincoln’e ait. Diğeriyse, Trump’a çocukluğunda annesi tarafından hediye edilmişti.

DEMOKRATLARDAN BOYKOT

Töreni 100’e yakın Demokrat siyasetçi boykot ediyor. Katılanlar arasında, Hillary ve Bill Clinton’ın yanı sıra eski başkanlar Jimmy Carter ve George W. Bush da bulunuyor. Trump, gelenek gereği Kongre binasına Beyaz Saray’da ziyaret ettiği Obama ile birlikte, zırhlı araçla geldi.

Öte yandan, Washington sabahtan bu yana heyecanlı anlar yaşıyor. Son gelişmeler şöyle:

TÖREN ALANINDA ‘MUZ’ YASAĞI

Yemin öncesinde Washington’da geniş güvenlik önlemleri alındı. Tören alanına selfie çubukları, lazer ışıkları ve hatta kabuğu soyulmamış muz bile sokulmuyor. Polis Trump destekçileri ile muhaliflerinin karşı karşıya kalmaması için de yoğun çaba sarf edecek.

ÇATIŞMA ÇIKTI

Siyah giysili ve maskeli protestocular ile polis arasında kısa süreli çatışma çıktı.

‘JACKIE ONASIS’ ETKİSİ

First Lady Melania Trump’ın mavi elbisesi eski demokrat başkanlardan John F. Kennedy’nin eşi Jacqueline Kennedy Onassis’in tarzına benzetildi. Elbise, ünlü Amerikan tasarım firması Ralph Lauren marka.

‘HER ŞEY BUGÜN BAŞLIYOR’

Donald Trump sabah saatlerinde, tartışmalı paylaşımlara imza attığı Twitter hesabından ‘Her şey bugün başlıyor’ mesajını paylaştı.

CLINTON: DEMOKRASİ İÇİN BURADAYIM

Hillary Clinton’ın ise Twitter hesabından, “Bugün demokrasimizi ve sürekli değerlerimizi onurlandırmak için buradayım. Ülkemize ve geleceğine inanmaktan hiç vazgeçmeyeceğim” mesajını paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.