Trump Küba'ya da el attı!

Trump Küba'ya da el attı!

ABD Başkanı Trump, selefi Obama'nın Küba'yla normalleşme girişiminden geri adım atıyor. Trump, demokrasi alanında ilerleme sağlanmamasını gerekçe göstererek Küba'ya yeni yaptırımlar açıklayacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, selefi Barack Obama’nın yönetimiyle Küba arasında yürütülen ‘normalleşme sürecini’ tersine çevirerek, Küba’ya yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor. Trump Küba’ya yeni seyahat ve ticaret kısıtlamaları getirerek, seçim vaatlerinden birini yerine getirmeyi hedefliyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, yeni politikanın ‘Küba halkını güçlendireceğini’ öne sürerek “(Kısıtlamalar) Küba halkını hedef almıyor, tedbirler Küba rejiminin baskıcı unsurlarına para akışını sınırlandırmak için tasarlandı” diye konuştu. Trump’ın bugün açıklaması beklenen yeni yaptırımları şöyle sıralanıyor:

  • Ticaret kısıtlamalarının sıkılaştırılması;
  • Amerikan şirketlerinin Küba ordusuyla bağlantılı Küba firmalarıyla ticaretine yasak getirilmesi;
  • Küba’ya seyahatlerde sıkı polis soruşturması;
  • Obama’nın imzaladığı anlaşmada, Amerikan vatandaşlarına Küba seyahatleri için ’12 kategoriye’ uyma zorunluluğu getirilmişti; Trump yönetimi yetkilileri bu kategorilerin turizme izin vermek için kötüye kullanıldığını savunarak seyahat işlemlerini daha sıkı kontrol edecek. ’12 kategori’, ABD vatandaşlarının eğitim, mesleki, ailevi, insani, sportif, sanatsal, gazetecilik veya ticari amaçlarla Küba’ya gitmesine izin verirken, doğrudan turizm yolunu açmıyordu.
  • Yeni kısıtlamaların, Küba’yı ziyaret eden Amerikalıların güvenlik güçlerinin kazanç elde edebileceği şekilde para harcamasını nasıl engelleyeceği ise henüz belli değil.

SEÇİM İTİRAFI

Yaptırımların gerekçesi ‘insan hakları ve demokrasi konularında ilerleme sağlanmaması’ ile açıklanırken, gazetecilere bu konuda brifing veren bir Trump yönetimi yetkilisi aynı kısıtlamaların niçin Suudi Arabistan veya Filipinler’e uygulanmadığı sorusuyla karşılaştı. Yetkili farkın, Trump’ın seçim döneminde ABD’de yaşayan Kübalılara söz verdiğini söylemek zorunda kaldı.

NE OLMUŞTU?

Obama yönetimi, 50 yılı aşkın süredir diplomatik bağı bulunmayan ve ambargo uyguladığı Küba ile ilişkileri, 2014’ün sonunda normalleştirme kararı almıştı. Geçtiğimiz yıl iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmış, taraflar son olarak iki ülke arasında karşılıklı tarifeli uçak seferlerini başlatmak üzere anlaşma imzalamıştı. Obama 2016’da, Küba’yı ziyaret eden ikinci ABD başkanı olmuştu. Hava ve ve deniz yollarının yeniden açılması ile adanın bu yıl 400 bin Amerikalı tarafından ziyaret edilmesi bekleniyordu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.