Trump, AB ve 6 ülkeye çelik vergisini geçici olarak durdurdu

Trump, AB ve 6 ülkeye çelik vergisini geçici olarak durdurdu

ABD Başkanı Trump, çelik ve alüminyum ithalatında yapılan vergi artışından AB üyeleri ve 6 ülkeyi muaf tutma kararı verdi. Çin'e ise 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulanacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile 6 ülkenin çelik ve alüminyum ithalat için yeni gümrük vergileri uygulanmasını geçici olarak durdurma talimatı verdi. Trump, Çin’e ise 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer; ABD Başkanı Trump’ın, daimi bir çözüm bulunması için görüşmeler devam ettiği gerekçesiyle, bazı ülkelerden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına yeni vergi uygulanmamasını istediğini açıkladı.

Trump’ın verdiği talimata göre AB üyesi ülkeler ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika ve Güney Kore’ye de ek gümrük vergilerinin geçici olarak durduruldu.

ÇİN’E 50 MİLYAR DOLARLIK EK VERGİ

DHA’nın haberine göre, Trump, ülkesinin fikri mülkiyet haklarına uymadığı gerekçesiyle Çin’e 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama ve Çin’in ABD’deki yatırımlarını kısıtlama kararı aldı. ABD medyasında yer alan haberlerde, gümrük vergisi oranının Çin’in ABD ekonomisine verdiği zarar doğrultusunda belirlendiği ifade edildi.

ABD’nin en fazla ticaret açığı bulunan ülkeler sıralamasında 2017 yılı verilerine göre başı Çin çekiyor, ikinci sırada ise Meksika bulunuyor. ABD’nin Çin ile olan ticaret açığı, 375 milyar doları buluyor.

Trump’ın Çin’e karşı başlatma kararı aldığı hamle gereğince, ABD Ticaret Temsilcisi Bob Lighthizer yeni bir Çin gümrük tarifeleri paketi kuracak. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ABD’nin teknolojisini ve mülklerini Çin’in yatırımlarını kısıtlama amaçlı bir plan yapacak.

Trump, ABD’ye düşük maliyetli çelik ve alüminyum mal satan devletleri damping yapmakla suçluyordu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington’un çelik ve alüminyum ürünlerine getireceği ek gümrük verilerinden AB’nin muaf tutulması çağrısında bulunmuştu.

ABD’nin Cuma günü yürürlüğe girecek yeni düzenlemesi çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 vergi artırımı öngörülüyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.