Toplayan mayınlar tehlike saçıyor

Toplayan mayınlar tehlike saçıyor

Hakkari’de, çözüm süreciyle birlikte köye dönüş devam ederken, farklı tarihlerde döşenen mayınlar köylüler için tehdit oluşturmaya başladı. 

HAKKARİ  - Hakkari ve bölgesinde 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle köyler boşaltılırken şehirlere yoğun göç yaşandı.

Köye dönüşler ve son yıllarda çözüm sürecinin başlamasıyla beraber bölgede çatışmalar sona ererken, göçten önce döşenmiş mayınlar ortada kaldı.

Hakkari merkeze bağlı Ördekli köyü sakinleri, bölgede bu tehlikeyle karşı karşıya kalan köylerden bir tanesi. Köyün otlak ve biçeneklerine 1994 yılı öncesinde döşenen mayınların, köylüler ve geçim kaynakları olan küçükbaş hayvanlar için tehlike oluşturuyor.

1994 yılında Tekçe adı verilen otlak ve biçenek bölgesine döşenen mayının patlaması sonucu hayatını kaybeden Ahmet Temel, bu mayınların ilk kurbanı olurken, 2013 yılında koyunlarını otlatmaya çıkaran Cemil Yiğit isimli çoban da mayın patlaması sonucu bir ayağını kaybetti. 

Mayınların varlığından habersiz pek çok vatandaşın buralara pikniğe ve kır gezileri yapmaya geldiğini söyleyen köy sakinleri, yetkililere mayınların kaldırılması veya imha edilmesi için müracaat etmelerine rağmen ilgilenenin olmadığını, ‘sonra kaldırırız’ sözleriyle karşılaştıklarını söyledi. Kendilerini ve bölge halkını tedirgin eden bu mayınların bir şekilde bölgede temizlenmesi ve kaldırılması gerektiğini ifade eden köylüler, aksi taktirde bu mayınların daha çok can yakacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.