TMMOB Amed: İş kazası değil, cinayettir

TMMOB Amed: İş kazası değil, cinayettir

Türkiye Mimarlar Mühendisler Odalar Birliği Amed İl Koordinasyon Kurulu tarafından Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasına ilişkin bir basın bildirisi yayınlandı. Bildiride madendeki olayın bir iş kazası değil, cinayet olduğuna vurgu yapıldı.

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu bir açıklama yaparak Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamada ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilenirken, bunun bir iş cinayeti olduğu belirtilerek, “Soma ilçesinin Eynez bölgesinde 6 bin işçinin çalıştığı Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi madeninde trafo patlaması nedeniyle olduğu belirtilen iş cinayetinde yaşamını yitiren 205 maden işçisinin ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye tarihinde görülmemiş bu iş cinayetinde; ölü sayısının daha da artmasından endişe ediyoruz.  Ülkemiz özelleştirmelerle 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarının ardından tanışmıştır.  İlk özelleştirme uygulamaları, en çok kar getireceği öngörülen maden işletmelerinde başlamıştır. Özel sektöre devretme kararı alınmasıyla, madenlerde denetimsizlik daha da artmıştır. Devletin işlettiği dönemlerde de madenlerde kazalar yaşanmıştır; ancak hiçbiri bu kadar büyük çapta olmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Maden şirketinin kurallara titizlikle uyan bir şirket olmadığına vurgu yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “Soma Maden ocakları da 2005 yılında bahsettiğimiz rödovans karşılığı özelleştirilen maden ocaklarından biridir. Şirketin iş güvenliğine titizlikle uyan bir madencilik şirketi olduğu iddia edilmektedir. Madende o gün kaç işçinin çalıştığını bilemeyen, ocaktaki gaz oranını izleyemeyen, kamuoyuyla hiçbir bilgi paylaşamayan bu şirketin, teknolojiyi iyi kullanamadığı ve iş güvenliğini de uygulamadığı facianın sonuçlarından ortaya çıkmaktadır.

Trafonun patlaması bile gerekli bakımın, testlerin, denetimin yapılmadığının ipuçlarını bizlere vermektedir. Çünkü yeraltında trafo patlaması sonucu meydana gelen yangınların ortama sızdırmayacak standartlara sahip olması gerekmektedir. Sadece bu bile ortada ciddi bir ihmalin olduğunu göstermektedir.  Madende yaşamını yitirenler arasında 15 yaşında bir çocuğun olması da; kaçak çocuk işçi çalıştırılması da bu denetimsizliğin en basit göstergesidir.”

Muhalefet partilerinin Soma’daki kazalara iliştin verdikleri önergelerin Meclis’ten geri döndüğü belirtilen açıklamada, araştırma önergesinin reddedilmesinin de hükümetin işçi cinayetlerine karşı görev ihmalini gözler önüne serdiği kaydedildi.

Madenlerde hem mühendisler hem de işçiler üzerinde inanılmaz bir üretim baskısının olduğunun bilinen bir gerçek olduğu belirtilerek, “Aşırı kar hırsı nedeniyle ortaya çıkan bu durum, devletin yani Çalışma Bakanlığı’nın gerekliği denetimleri yapmaması nedeniyle Türkiye tarihinde görülmedik bir faciaya yol açmıştır. Bunun Roboski’den de, Madımak’tan da, Gazi’den de Gezi’den de hiçbir farkı yok. Biz yine de Çalışma Bakanı ve Enerji Bakanı’nı sorumluluklarının gereğini yapmayarak böyle bir faciaya davetiye çıkardıklarından dolayı istifaya davet ediyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.