'Tiyatro Günü hakikati sanatsal imgeye dönüştürme günüdür'

'Tiyatro Günü hakikati sanatsal imgeye dönüştürme günüdür'

Diyarbakır'daki tiyatro oyuncuları, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bu günü sadece Tiyatro Günü olarak değil, hakikati sanatsal imgeye dönüştürme günü arak gördüklerini belirtti.

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği tiyatro oyuncuları ile Cegerwxin Kültür Merkezi'nin tiyatro öğrencilerinin bulunduğu oyuncular, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle Cegerwxîn Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamanın Kürtçesi'ni Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro oyuncusu Elvan Koçer, Türkçesi'ni ise tiyatro oyuncusu Aram Taştekin yaptı.

İnsanın şenlik, düğün, kutlama, taziye, yas, bağ bozumu ve Newroz'da tabiat anaya yada tanrılara şükranlarını sunarak yaşamın hakikat ışığına doğru yol aldığını kaydeden Taştekin, "Yolcu olarak insan, ezgiyle, dansla, kille, toprakla, hareketle, duayla birlikte doğadan ayrı gayrısız, ötekisiz, nesnesiz bir bütün olarak yekvücut halde ritüellerle hayat buldu" dedi.

Günümüzün saldırgan kapitalist dünyasında tiyatro ve diğer sanat alanlarının bütünlüklü yapısından koparılarak bir parça halinde yaşamlarını sürdürmelerinin giderek imkansız hale geldiğini belirten Taştekin, şunları aktardı: "Bu durum ölüme doğru yol alma halidir. Ölülerden intikam almaya, bodrumlardaki katliamlara, mezarsız ölülere, ölü çıplak beden teşhirlerine, buzdolabındaki ölülere, kimyasal bomba vahşetlerine tiyatro tek başına söylem geliştirememiştir. İnsan olduğumuzu vurgulayan sanat bugünkü yapısıyla bir etki uyandıramamıştır." 

Yekta Herekol ve Hêvî Şanoger'in tiyatro yoldaşlarına tiyatronun elindeki meşaleyi hatırlattıklarını bildiren Taştekin, "Direniş ve tiyatroyu ayrılmaz bütünlüklü bir yapı olarak önümüze koydular. Tiyatro eğer elindeki meşale ile diğer sanat dallarıyla direniş ruhuyla bir araya gelerek aydınlık alanı genişletirse bir dirilme, bir Newroz, bir yeni yaşam, bir yeni gün, bir bahar özcesi yeni bir oluş yaratabilir" dedi. Taştekin, Kürt tiyatrocuları için bugünün sadece Dünya Tiyatro Günü değil yoldaşlarının sonsuz yolculukları ile ortaya çıkardıkları hakikati sanatsal imgeye dönüştürme günü olarak gördüklerini ifade ederek,"Bugün onların bize bıraktıkları direniş mirasıyla zulme karşı bir olma günüdür. Bugün halkın direniş destanlarının perspektifi ile yeni bir tiyatro yaratma günüdür" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.