Times: Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi kesin gibi

Times: Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi kesin gibi

Times gazetesinin başyazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanmasının "kesin gibi görüldüğü" yorumu yapıldı.

Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere ziyareti nedeniyle bir yazı yayımladı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin “kesin gibi göründüğü” belirtilen yazıda, “Erdoğan’la iş yapma zamanı. Bu ilişki NATO’nun geleceğini belirleyebilir” ifadelerine yer verildi.

İngiliz Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Londra ziyaretiyle ilgili bir başyazı yayımladı. Yazıda, “Ülkesindeki baskı konusundaki çok sayıda çekinceye karşın, Erdoğan’la iş yapma zamanı. Bu ilişki NATO’nun geleceğini belirleyebilir” denildi.

Hapiste olan gazeteciler ve kamu çalışanlarının görevlerinden ihraç edilmesinin “Hem Türkiye’de hem de ülke dışında kaygı yaratmaya devam etmesi gerektiğini” savunan Times, “İngiltere hükümetinin Erdoğan’ın üç günlük ziyareti sırasında Türkiye’nin insan hakları ihlalleri konusundaki çekincelerini kamuoyu önünde dile getirmediğini, ancak özel görüşmelerde buna değinilmesinin beklendiğini” öne sürdü.

‘TÜRKİYE KENDİSİNİ ADAMIŞ BİR NATO MÜTTEFİKİ OLARAK TUTULMALI’

Ziyaret sırasında Türkiye’ye eleştiriler yönetilmemesinin iki nedeni olduğu belirtilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

“Birincisi Türkiye sallantılı değil, kendisini adamış bir NATO müttefiki olarak tutulmalı. Kuvvet konuşlandırmaya hazır ve gayri safi yurt içi hasılasının önemli bir kısmını savunmaya ayıran İngiltere, hala ittifakın Avrupa kanadının temel taşı olarak görülüyor. Bu nedenle Ankara’yla mümkün olan her konuda işbirliği doğru olur. NATO’nun geleceği buna bağlı olabilir. Türkiye hala ittifakın en büyük ikinci büyük ordusuna ve modern bir ateş gücüne sahip. Orta Doğu’daki gücü sağduyulu bir şekilde uygulanabilirse, bölgenin istikrarına katkıda bulunur. İkincisi Erdoğan’ın Rusya lideri Vladimir Putin gibi bir otokrat olmadığı kabul edilmeli. Gelecek ayki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, iktidarına denetleme ve getirebilir ve açık sözlü eleştiri platformu sağlayabilir. Kamuoyu yoklamaları, muhalefetin ittifakını koruması durumunda yüzde 40 oy alabileceğini gösteriyor. Tek başına seçime giren Kürt yanlısı Halkların Demokrasi Partisi de, parlamentoya girmesi için gereken yüzde 10 oyu toplayabilir. Birlikte Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çoğunluğunu elinden alabilirler.”

‘ERDOĞAN, İNGİTERE’YE MANTIKLI BİR TEKLİFTE BULUNDU’

“Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin kesin gibi göründüğünü” savunan Times, “buna karşılık halkın memnuniyetsizliğini yansıtabilecek bir parlamento çoğunluğunun daha iyi ve daha hesap verebilir bir yönetim sağlayacağını” ifade ediyor.  Yazıda, “Bu umut ve bazı parlamenterlerin hala özgür düşünceli isimler olduğu bilgisinin, Türkiye’yi bir parya ülke haline getirmemek için yeterli nedenler” denildi.

Türkiye’nin İngiltere’ye mantıklı bir teklif sunduğu kaydedilen yazıda, şu ifadelere yer verildi.

“Bu, ideal bir evlilik olmayabilir, ama karşılıklı eleştiriyi kabul edebilecek derecede birbirine güvenen, dinamik bir ilişkinin temelini oluşturabilir. Türkiye İngiltere’yle ticaret hacmini 15 milyar sterline çıkartmak istediğini söylüyor. Türk savaş uçağının geliştirilmesinde İngiltere’nin yardımını istiyor. Erdoğan İngiltere’ye mantıklı bir teklifte bulundu. Batı ittifakının bekası ve karşılıklı refah adına, iki ülke birlikte çalışmanın daha üretken yollarını bulması gerekiyor.” (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.