Temelli: Brunson’ın bırakılması Suriye pazarlığının sonucudur

Temelli: Brunson’ın bırakılması Suriye pazarlığının sonucudur

ABD’li rahip Brunson’ın serbest bırakılmasının “talimat ve pazarlıklar” sonucu olduğunu dile getiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Türkiye hep taviz verdi, hep itibar kaybetti” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında krize dönüşen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmasının etkileri devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, krize neden olan Brunson’un yargılanmasına ilişkin ‘bırakılması Suriye pazarlığının sonucudur’ yorumunda bulundu.

“Casusluktan” yargılanan Brunson dün çıkarıldığı mahkemece 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı, ev hapsi ve yurtdışı yasağı kaldırıldı. Brunson serbest bırakılmasının hemen ardından ABD’ye gitti.

‘SERBEST KALMA: TALİMAT VE PAZARLIKLAR’

Brunson’ın serbest bırakılmasını “talimat ve pazarlıklar” sonucu olduğunu ifade eden Temelli, şunları söyledi:

“Sadece yargı ve hukuk değil. Çürüyen bir alan da diplomasidir. Türkiye bugün için en itibarsız ülkelerden biri halinde. Şimdi biz buna neden mahkumuz. Bu ülke hepimizin ülkesidir. Biz bu ülkenin vatandaşıyız. Hepimiz neden böyle bir kötü yönetime mahkum olalım ve bunun maliyetine katlanalım. Şimdi insanlar dışardan baktığında gördükleri ülke şu; canı istediğinde rahibi rehin tutuyor, canı istediğinde içeri alıyor, canı istediğinde ev hapsine alıyor, canı istediğinde serbest bırakıyor. Bunu sadece rahipte yapmıyor. .”

‘SAVAŞ POLİTİKALARIN SONUCUDUR’

Pazarlıkların savaş politikalarının sonucu olduğunun altını çizen Temelli, “İşte bu bir yıkımdır. Bu ülkenin altını dinamitlemektir. Biz bu ülkenin altına dinamit döşeyenlere karşı bu dinamitleri ve fitilleri koparıp atmalıyız. Bu ülkeyi kurtarmanın yolu, barıştan geçiyor. Bu savaş politikalarından artık kurtulmaktan geçiyor. Pazarlıklar, bu savaş politikalarının sonucudur. Başka bir şey değildir. Bu rahip meselesi hakeza böyle. ABD ile girilen pazarlıkların nedeni yine Suriye’deki Fırat’ın doğusu mu batısı mı pazarlığıdır. İdlib’deki, ABD ile Rusya gerilimi pazarlıklarıdır. Rahip, bu işin içinden çıkan bir figür. Yoksa rahibin her tarafı casus olsa ne olacak” şeklinde konuştu.


Ayhan Bilgen’den Brunson yorumu: Rehine siyaseti

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan, ev hapsi ve yurtdışı yasağı kaldırılan ABD’li rahip Brunson’un serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Bilgen, dün bırakılır bırakılmaz ABD’ye uçan Brunson’un yargılama sürecinin kendi başına bir tartışma konusu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Olayın hukuki boyutu ortada, yargılama süreciyle ilgili yargılamanın kendisi bir tartışma konusu. Özellikle hükümete yakın gazetelerin bu konuyu manşetlerine taşırken takındıkları tavır ve isnat edilen suçlara baktığınızda, karşılaşan tablonun bir izahı yok. Ajanlık, casusluk, neredeyse tüm örgütlere yardım gibi bir ton suçlama sayıp, sonra bu tabloyu bağımsız yargı saymanın imkanı yoktur.”

‘REHİNE SİYASETİ UYGULANIYOR’

Bilgen, “Bu tablo, Türkiye’nin bütün ilişkilerinin bir pazarlık ve rehine siyasetine döndüğünün net göstergesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta boyunca verdiği mesajlar, Brunson’un rehine görüldüğü, bunun için yargılama sürecinin araçsallaştırıldığını ve bir biçimde ABD ile ilişkileri düzeltmek için yeni bir hamlenin yapıldığını gösteriyor” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.