Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej hayatını kaybetti

Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej hayatını kaybetti

1946'dan bu yana Tayland Kralı olan Bhumibol Adulyadej, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Dünyanın en uzun süredir hüküm süren kralı olan Adulyadej, hafta başında hastaneye kaldırılmıştı.

Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Majesteleri Siriraj Hastanesi'nde huzur içerisinde hayata gözlerini yumdu" dendi.

Saray'dan gelen açıklamada Kral Adulyadej'in ölüm nedeni ise belirtilmiyor. Tayland'da tahta, 63 yaşındaki Veliaht Prens Maha Vajiralongkorn'un geçmesi bekleniyor. Bhumibol Adulyadej 1927'de ABD'nin Massachusetts eyaletinde doğmuştu.

Babası Prens Mahidol Adulyadej o yıllarda Harvard Üniversitesi'nde eğitin görüyordu. Aile daha sonra Tayland'a dönmüş ve Bhumibol Adulyadej henüz iki yaşındayken babasını kaybetmişti.

Kültür-sanat sevgisi

Babasının ölümünün ardından, Adulyadej'in annesi İsviçre'ye yerleşti. O dönemlerde veliaht prens olan Adulyadej eğitimini de bu ülkede aldı.

Gençliğinde müzik ve fotoğrafa büyük bir sevgi beslemeye başladı. Saksafon virtiözü oldu ve kendi bestelerini yaptı. Ayrıca resim ve edebiyatla da ilgiliydi. 

Tayland'da mutlakiyet rejiminin 1932'de yerini demokrasiye bırakmasının ardından kraliyet ailesinin rolü de sembolik hale gelmişti. Kral olan amcası Prajadhipok 1935'te kaçırıldığında Kraliyet itibarı hiç olmadığı kadar zedelenmişti. Tahta Bhumibol'ün kardeşi Ananda geçti. Sadece 9 yaşındaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.