Tatlı bir haber: Şeker detoksu

Tatlı bir haber: Şeker detoksu

Eğer kadınsanız günde altı, erkekseniz dokuz çay kaşığından fazla ilave şeker kullanmamalısınız. Gazlı içecekleri bırakmak, doğal tatlandırıcıları kullanmak, alternatiflere yönelmek bunu sağlayabilir.

Mehmet Öz'ün Hürriyet Pazar'da yayınlanan yazısı şöyle: Tatlıyla ilgili pek de tatlı olmayan haberler vereceğim size: Fazla tüketim yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, insülin direnci ve hatta siroz gibi ciddi hastalık risklerini artırıyor.

GİZLİ ŞEKERDEN KURTULUN

Domates soslarından fıstık ezmesine kadar yüksek miktarda ilave şeker içeren besinlerden uzak durun. Alışveriş yaparken bu isimlere özellikle dikkat: Fruktoz, maltoz, sorbitol, şurup, ksilitol, ‘ol’ veya ‘oz’ ile biten şekerler.

Eğer kadınsanız günde altı, erkekseniz dokuz çay kaşığından fazla ilave şeker kullanmamalısınız. Ne yazık ki bu miktar bir gofret veya bir kutu asitli içecekte bulunan şekerden daha az. Yapılan çalışmalara göre gazlı/asitli içecek tüketiminizi günde yalnızca bir kutuya düşürmek tansiyonunuzu düzene sokmaya yardımcı oluyor. Şu anda ne kadar asitli içecek tüketiyorsanız, miktarı yarıya indirin. Bir sonraki hafta yeniden yarısını bırakın. Gazlı içecekleri tamamen bırakana kadar bu şekilde devam edin.

TAT OYUNLARI

Taze baharat ve bitkilerle tat alıcılarınızı kandırabilirsiniz. Kahve, kahvaltılık veya hamur işlerinize tarçın, zencefil, hindistancevizi veya yenibahar eklemeyi deneyin.

Doğal tatlandırıcı alternatifleri de küçük oyununuzda işe yarayabilir. Mesela bal: Ham bal en yararlı olanı, bu yüzden işlenmemiş bal bulmaya çalışın.

Mavi agave bitkisinden elde edilen damıtılmış tatlandırıcının glisemik indeksi düşüktür.

Şeker alırken beraberinde çiğ kuruyemiş veya öncesinde biraz zeytinyağı ve ekmek tüketmeyi deneyin. Bu midenizin boşalmasını yavaşlatır ve şeker seviyesini dengede tutar.

DİĞER ALTERNATİFLER

Sükraloz: Sakarozdan 600 kat daha tatlıdır ve kan şekeri seviyesini etkilemez. Uzun vadeli etkilerini 
bilmesek de geleceği en parlak tatlandırıcılar arasında.

Aspartam: Sağlığa olumsuz etkileri bulundu. Ölçülü miktarlarda tüketilirse kabul edilebilir.

Sakarin: Uzun vadeli veriler en güvenli tatlandırıcılardan biri olabileceğini öne sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.