Suudi Arabistan: Türkiye bilgi vermiyor

Suudi Arabistan: Türkiye bilgi vermiyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr'den Cemal Kaşıkçı açıklaması: Cinayete karışan herkesi Suudi yargısı yargılayacak. Türkiye'den üç kez bilgi ve kanıtları istedik, vermediler. Davanın politize edilmesini reddediyoruz.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesi hakkında konuştu.

Cübeyr, “Kaşıkçı cinayetini bir suç ve büyük bir hata olarak görüyoruz” dedi, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için gerekli adımları attıklarını söyledi.

‘TÜRKİYE’DEN ÜÇ KEZ BİLGİ İSTEDİK’

Suudi bakanın, “Kaşıkçı davası şu an yasal bir dava ve bunu politize etme yönündeki her türlü çabayı reddediyoruz” sözleri dikkat çekti. Cübeyr, “Türkiye’den üç kez bilgi ve kanıtları istedik fakat bunları vermediler” iddiasında bulundu. Soruşturmada işbirliği vurgusu yapan Cübeyr, “Türkiye’nin Kaşıkçı davasında hâlâ bilinmeyen meselelere ışık tutmak için her tür bilgiyi vermesini umuyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE VE KATAR KAMPANYA YÜRÜTÜYOR’

Cübeyr, ‘Türkiye ve Katar’ın Suudi Arabistan’a karşı hedefli bir kampanya yürüttüğünü’ de öne sürdü.

ULUSLARARASI SORUŞTURMA ÇAĞRISINA RET

Suudi bakan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün yaptığı uluslararası soruşturma çağrısını da reddetti. “Suudi Arabistan’ın, Kaşıkçı gibi davaları ele alabilecek bağımsız bir yasal sistemi var” diyen El Cübeyr, “Bu suça karışan herkes soruşturulacak ve yargılanacak” ifadelerini kullandı. Cübeyr, cinayetin ardından gözlerin çevrildiği Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ise olayla ‘kesinlikle hiçbir ilgisi olmadığını’ savundu.

Cinayet konusunda ‘hâlâ yanıtlanmamış ve yanıtlanması gereken sorular olduğunu’ belirten Cübeyr, “Kaşıkçı’nın konsolosluğa giderken kendisini bir ekibin beklediğinden haberdar olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

Cübeyr, ‘Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’ın aşırılıkçılığa karşı politikalarından vazgeçmesine yol açmayacağını’ da belirterek, Suudi Arabistan’ın Müslümanlara karşı sorumluluğu olduğunu söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.