Suriyelilere entegrasyon

Suriyelilere entegrasyon

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Türkiye’deki Suriyelilerin toplumla kaynaşması için “beraber yaşama düzenlemeleri” yapılacağını söyledi.

AKP'nin Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay,  Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin, toplumla kaynaşmasının sağlanması için gerekli düzenlemeleri planlama aşamasında olduklarını söyledi. Aktay “700 - 800 bin kişi Türk toplumuna karıştı. Toplumsal dengeleri alt üst etmeden katıldılar. Beraber yaşama düzenlemeleri yapmamız lazım.” dedi.

5 Haziran Perşembe günü AKP Genel Merkezinde bir grup gazeteciyle sohbet eden Aktay'ın verdiği bilgiye göre, Suriyelilerin entegrasyonunun sağlanması için Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonu sağlanacak. 

Planlananlar arasında Suriyelilere istihdam sağlanması var.

Kamuoyundan bu konuda tepki gelebileceğinin hatırlatılması üzerine, Aktay, meselenin insani boyutuyla ele alınması gerektiğini söyledi:

“Bu bir sosyal afettir. Savaştan sığınan insanlar var. Onu bir şekilde siyasete kapatmak lazım. ‘Bizim elemanımız işsizken Suriyeli iş bulacak’ yaklaşımı doğru değil.”

'İş dünyası da istiyor' 

Aktay’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’ye gelen Suriyelilerin bir kısmı yatırım yaparak, yeni iş olanakları da açtı. Gaziantep gibi sanayi bölgelerinde de iş dünyası, Suriyelilerin işçi olarak çalışmasını talep ediyor.

Türkiye’de doğan Suriyeli sığınmacı çocuk sayısı 12 bine yaklaştı. Suriyeli sığınmacı çocuklar kamplarda eğitimlerine devam ediyor ve isteyenlere Türkçe dersi de veriliyor.

Başbakanlık AFAD verilerine göre 5 Haziran itibariyle 10 ilde, 22 kampta bulunan Suriyeli sayısı 219 bin 688. Çeşitli bölgelerde ev kiralayarak kalan Suriyelilerle birlikte rakamın 900 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.