Suriyeli muhalifler: Halep kuşatması kırıldı

Suriyeli muhalifler: Halep kuşatması kırıldı

Suriyeli muhalifler, Halep'te üç hafta süren hükümet kuşatmasını Cumartesi günü kırdıklarını iddia etti.

İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de muhaliflerin Halep'in doğu mahallerine yeni yol açtıklarını duyurmalarının ardından Pazar günü bölgede çatışmalar yaşandığını aktardı.

Gözlemevi, yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı mahallelere açılan yolun sivillerin kullanımı için hala tehlike oluşturduğunu söyledi. Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, "Tek bir sivil bile doğu bölgelerinden çıkmadı, çok tehlikeli, güvenli değil" dedi.

AFP haber ajansına göre ise hükümet yanlısı medya kuşatmanın kırıldığı haberlerini reddedip muhaliflerin topçu üssünden püskürtüldüğünü belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de, durumun çok 'değişken' olduğunu ifade etti.

Resmi SANA haber ajansı, "Terörist örgütler büyük kayıplar yaşıyor, Halep'in doğu mahallelerindeki kuşatmayı kıramadılar. Suriye ordusu müttefik kuvvetlerle koordinasyon halinde Halep'in güneyinde mücadeleye devam ediyor" dedi.

Muhaliflerin hükümetin kontrolündeki Ramusah askeri üssüne saldırısı Cuma günü başladı. Ramusa'nın kontrolünü ele geçirmek ve bu bölgeyi Halep'in doğusuna bağlamak, Şam'a açılan güney yollarının da kesilmesiyle hükümet kontrolündeki Halep'in batısının da sıkışması anlamına gelebilir.

BBC News'a konuşan London School of Economics Üniversitesi Orta Doğu Politikaları Profesörü Fawaz Gerges, muhaliflerin Halep'te büyük kazanım sağladıklarını ifade etti:

"Son 48 saatte kazanımlar elde etti. Asıl soru, muhaliflerin ilerleme sağlayıp sağlayamaması değil, işgal ettikleri bu bölgeleri ellerinde tutup tutamayacakları, güçlerini pekiştirip pekiştiremeyecekleri."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.