Suriye'de oyların sayımına başlandı

Suriye'de oyların sayımına başlandı

Suriye'de savaş koşullarında yapılan ve büyük olasılıkla Beşer Esad'ın 7 yıl daha cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmasını onaylatacak olan seçimlerin ardından oy sayımına başlandı. Suriye'de Kürt kantonları başta olmak üzere muhaliflerin elinde bulunan bir

Beşer Esad'ı 7 yıl daha cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturtması beklenen dünkü Suriye seçimlerinin ardından oy sayımına başladı. 3 yılını bitiren Suriye iç savaşında Esad yönetiminin Suriye halkının savaşa onayını test ettiği, yaklaşık 50 yıl aradan sonra ilk kez birden fazla aday gösterilmesi komedisinin de yer aldığı seçimlerde, başta Kürt kantonları olmak üzere muhaliflerin kontrolünde bulunan şehirlerde seçim sandıkları kurulmadı.

Batı ve Amerika seçimleri "saçmalık ve oyun" olarak nitelerken, Esad ise Suriye halkının kendini desteklediğini, eğer sandıklardan destek çıkmazsa geri çekileceğini söylemişti.

Gerek seçim koşulları, gerekse de sayım sürecinin kontrolü gerekçesi ile Suriye'ye birçok ülkeden gözlemci heyet gönderildiyse de seçim sürecinde neler yaşandığına yönelik herhangi bir haber alınamadı.

Devlet basını işbaşında

Suriye devlet basını gece yarısı sandıkların kapandığını ve yetkililerin oylar ile numaraların eşleşip eşleşmediğinin kontrolünü yapmaya başladığı haberini verdi. Devlet televizyonunda verilen haberlerde, oy verme işleminde oluşan yığılma nedeni ile oy verme işleminin bitiş saatinin 5 saat uzatıldığı bilgisi de yer aldı. Suriye devlet televizyonu, Esad'ın eşiyle Şam'da bir okulda oy verirken görüntülerini de yayınladı.

Esad'ın karşısında seçime katılan diğer 2 adayın dikkate değer bir oy alamayacakları bölgede bulunan analistlerce dikkat çekilen noktalardan bir diğeri. Her ikisi de seçim propagandalarını savaş koşullarından veya nedenlerinden daha çok ekonomik durum ve yolsuzluk üzerinde kurdu.

Esadçılar sandıkta

Bilindiği gibi Suriye'de muhaliflerin kontrol ettiği yerlerin yanında savaşın yoğun olarak yaşandığı bölgelerde seçimler boykot edildi. Komşu ülkelerde bulunan 2.5 milyon Suriyeli sığınmacı ise seçime katılmak için gerekli olan yasal geçiş şartını taşımadıklarından dolayı oy veremiyor. Bu durumda seçim sandıklarında yapılacak oynamalar bir tarafa bırakılırsa, sandık başına gidenlerin sadece Esad destekçileri olacağı açık. Öte yandan son dönemlerde Esad'ın kimi mevzileri kanlı örgütlerden geri alması, cihatçı örgütlerin bölgede pervasızca kan dökmesi nedeniyle Esad'ı desteklemeyen Suriyelilerin de "ehven-i şer" olarak Esad lehine oy vermeleri bekleniyor.

Kuzey Kore, İran ve Rusya gibi Suriye rejimini destekleyen gözlemcilerin yanında Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve kimi komşu ülkelerden de gözlemcilerin bulunduğu Suriye'de seçim sandıklarını korumak için olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ülkede, muhalifler seçimi engellemeye yönelik saldırı düzenleyeceklerini açıklamışlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.