Suriye'de çatışmasızlık uzadı, yardımlar hala ulaştırılamıyor

Suriye'de çatışmasızlık uzadı, yardımlar hala ulaştırılamıyor

Suriye'de Moskova ve Washington'un öncülük ettiği çatışmasızlık 48 saat daha uzatıldı ancak yardımlar hala ulaştırılamıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günkü açıklamasında John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un, Pazartesi gününden itibaren geçerli olan çatışmasızlığı uzatma kararı aldıklarını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Mark Toner, "ara ara şiddet haberleri gelse de genel olarak çatışmaların azaldığını" söyledi.

Moskova da öncesi açıklamasında, silahlı muhalif örgütlerin, süreci 60 defa ihlal ettiğini söylemiş ancak çatışmasızlığın uzatılmasını talep etmişti.

Çatışmalar azalsa da muhalifler ve Şam yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Birleşmiş Milletler'in (BM) 40 bin kişiye gıda yardımı taşıyan tırları, hâlâ Türkiye sınırında bekliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Rusya ve ABD'ye, BM yardım konvoylarının güvenliğinin sağlanması için taraflara baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Ban, "Sınırları geçebilmeleri için gerekli tüm güvenlik önlemlerinin alınması kritik önemde" dedi.

Cuma günü ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları John Kerry ile Sergey Lavrov'un açıkladığı çatışmasızlık anlaşmasının en önemli şartlarından birisi, Halep'in doğusu gibi kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın ulaştırılmasıydı.

Ancak Suriye ordusu ve silahlı muhaliflerin yardım konvoylarının geçişi sırasında mevzilerin nasıl konumlanacağı konusunda bir uzlaşıya varamaması ve güvenlik konusundaki endişeler tırların yola çıkmasını engelliyor.

Salı günü Türkiye'den yola çıkan yaklaşık 40 tır, Cilvegözü Sınır Kapısı'nı geçtikten sonra alınacak kararları beklemeye başlamıştı.

BM ayrıca Suriye hükümetinin ülkeye giriş yapan yardım tırlarını denetlemek istediğini söylemesine de tepki gösteriyor.

Şam yönetimi, sadece Suriye ve BM ile koordinasyon içerisindeki yardım konvoylarının doğu Halep'e girişine izin vereceğini söylüyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, özellikle Türkiye'nin Suriye'ye göndermek istediği yardımın sadece Esad yönetimiyle eşgüdüm içerisinde Halep'e girebileceği belirtilmişti.

Halep'in doğusu silahlı muhalif grupların kontrolünde. Suriye ordusunun kuşattığı bölgede yaklaşık 250 bin sivilin olduğu tahmin ediliyor.

Her ne kadar BM yardımının gecikmesi Halep sokaklarında protesto edilse de Halepliler çatışmasızlık kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.