Sur için etkinlik programı hazırlandı

Sur için etkinlik programı hazırlandı

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu'ndan açıklama: Yıkıma karşı etkinlikler düzenleyeceğiz.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ‘Kentsel dönüşüm’ adı altında 23 Mayıs’tan bu yana Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yıkım devam ediyor. Evlerini terk etmemekte kararlı olan halkın yıkıma karşı direnişi de sürüyor.

Yıkıma karşı kurulan “Sur’un Yıkımına Hayır Platformu” ise bayramdan sonra Sur için yapılacak etkinliklere ilişkin basın açıklaması yaptı. Ekoloji Derneği’nde yapılan açıklama platformun eş sözcüsü Büşra Cizrelioğulları Sadak tarafından yapıldı.

‘YETKİLİLER MAHALLE HALKINI DİNLEMİYOR’

Sur halkını yıldırarak göçe zorlamak için bir aydır mahallelere elektrik ve su verilmediğini hatırlatan Sadak, mahallelerde yaptıkları görüşmelerde halkın kendilerine aktardıklarını ise şöyle sıraladı:

“- Bütün mahalleliler yaşadıkları evleri terk etmek istemediklerini ve gidecek yerlerinin olmadığını,
– Valiliğin kendilerine teklif ettiği 6 aylık kira vb. önerilerin sorunu çözmeyeceğini,
– 2012 yılında insanlara evler tahsis edildikten sonra aşamalı olarak evlerini boşalttıklarını, o dönemde kısa bir süre sürdürülen dönüşüm ile şu an yapılan dönüşüm arasında ciddi farklar oluştuğunu,
– 23 Mayıs 2017 itibariyle başlayan yıkım süreci boyunca hiçbir yetkilinin kendilerini dinlemediğini, sadece bir an önce terk etmeleri konusunda sürekli tehdit ve dayatmaya maruz kaldıklarını
– Çoğu mahallelinin evleri için yapılan kıymet takdirinin bırakın barınma ihtiyacını, temel ihtiyaçlarını bile gideremeyeceğini ısrarla platform bileşenlerine ve gelen heyetlere ifade ettiler.”

SUR İÇİN DAYANIŞMA ZAMANI

Büşra Cizrelioğulları Sadak, yıkıma karşı tüm duyarlı kesimleri harekete geçmeye çağırdı ve bayramı Sur halkı ile geçireceklerini belirtti. Sadak, Sur için hazırladıkları etkinlik programı hakkında ise şunları söyledi: “Platformumuz dayanışmak ve soruna dikkat çekmek amacıyla yurtiçinde ve yurtdışında birçok demokratik eylem ve etkinlik yapma kararı almıştır. İmza kampanyası, diplomasi çalışması, hukuki mücadele, bilgilendirme toplantıları, paneller ve çalıştaylar bunlardan birkaçıdır. Bu çalışmaların her biri, bu mahallede yaşayan yurttaşların sorununu çözmesi açısından çok önemlidir. Tüm duyarlı kesimleri önemli bulduğumuz bu çalışmalara katılmaya ve destek olmaya çağırıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.