Sur için dayanışma çağrısı: Elbirliğiyle başarabiliriz

Sur için dayanışma çağrısı: Elbirliğiyle başarabiliriz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur'da sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 24 bin kişiye yardım ulaştırıldığını, ancak daha büyük bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan aileleri tespit etme, ulaşma, mağduriyetlerini bir nebze olsun giderme çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, gıda, her yaş grubuna göre giysi, temizlik malzemeleri, yatak, yorgan, battaniye, soba, ısıtıcı, çocuk maması, çocuk bezi, kadınların özgün ihtiyaçları, kira yardımı, çamaşır makinesi, buzdolabı ve mutfak eşyası ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin şimdiye kadar 3 bin 974 aileye yaklaşık 24 bin kişiye yardım ulaştırdığı kaydedildi.

'Herkes elinden geldiğince yardım yapmalı, kiralar yüksek tutulmamalı'

Sur'dan göç ederek yakınlarının yanına yerleşen ya da üç-dört aile birleşerek bir eve yerleşen aileler için daha büyük bir dayanışma ve yardımlaşmaya ihtiyaç olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu çağrıda bulunuldu: "Tüm halkımızı, Sur'dan göç eden ailelerimiz için 'Bir Kardeş Aile Edin' kampanyasına dahil olmaya, yerel marketlerde satılan gıda paketlerinden almaya, apartmanına, sokağına, mahallesine taşınan Sur mağdurlarına ellerinden geldiğince yardım etmeye çağırıyoruz. Sur mağdurlarının yerleştiği evlerin sahiplerini, kiraları yüksek tutmamaya davet ediyoruz. Bu bir insanlık görevidir."

'Sahteliklere ve simsarlara itibar edilmemeli'

Son günlerde, bazı kişilerin Sur ilçesindeki evlerini terk etmek zorunda kalan aileleri arayarak, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden arıyoruz, evlerinizi satacaksanız, bize satın" dediği yönünde duyumlar alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir çalışması yoktur. Halkımızın bu tür sahteliklere ve simsarlıklara karşı uyanık olması ve itibar etmemesi gerekmektedir" denildi.

'Elbirliğiyle başarabiliriz'

Açıklamada, 7 bin yıldır yaşamın sürdüğü Sur içinde meydana gelen tahribatın giderilmesi, yıkılan yerlerin yeniden inşası, göç etmek zorunda kalan ailelerin mağduriyetinin önlenmesi, evlerine ve işyerlerine geri dönüşlerin sağlanmasının Büyükşehir Belediyesi'nin önceliği olduğu vurgulandı. Açıklamada, son olarak şu ifadelere yer verildi: "Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Sur içi tarihi dokusuyla, sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamıyla yeniden ayağa kalkacak, herkes evine, işyerine geri dönecektir. Bunu elbirliğiyle başarabiliriz."

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamanın, tam metni şöyle: "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesinde 76 günü bulan sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere ulaşmak, onların mağduriyetini bir nebze olsun azaltmak amacıyla yardımlarına devam etmektedir. Sur halkının gıda, her yaş grubuna göre giysi, temizlik malzemeleri, yatak, yorgan, battaniye, soba, ısıtıcı, çocuk maması, çocuk bezi, kadınların özgün ihtiyaçları, kira yardımı, çamaşır makinesi, buzdolabı ve mutfak eşyası ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Bu çerçevede şimdiye kadar Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, 3.974 aileye yaklaşık 24 bin kişiye ulaşmış, yukarıda belirtilen zorunlu ihtiyaçları karşılamıştır, karşılamaya da devam etmektedir. Ancak Sur'dan göç ederek yakınlarının yanına yerleşen ya da üç-dört aile birleşerek bir eve yerleşen aileler için daha büyük bir dayanışma ve yardımlaşmaya ihtiyaç vardır.

Tüm halkımızı, Sur'dan göç eden ailelerimiz için 'Bir Kardeş Aile Edin' kampanyasına dahil olmaya, yerel marketlerde satılan gıda paketlerinden almaya, apartmanına, sokağına, mahallesine taşınan Sur mağdurlarına ellerinden geldiğince yardım etmeye çağırıyoruz. Sur mağdurlarının yerleştiği evlerin sahiplerini, kiraları yüksek tutmamaya davet ediyoruz. Bu bir insanlık görevidir.

Öte yandan son günlerde, bazı kişilerin Sur ilçesindeki evlerini terk etmek zorunda kalan aileleri arayarak, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden arıyoruz, evlerinizi satacaksanız, bize satın" dediği yönünde duyumlar almaktayız.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir çalışması yoktur. Halkımızın bu tür sahteliklere ve simsarlıklara karşı uyanık olması ve itibar etmemesi gerekmektedir.

7 bin yıldır yaşamın sürdüğü Sur içinde meydana gelen tahribatın giderilmesi, yıkılan yerlerin yeniden inşası, göç etmek zorunda kalan ailelerin mağduriyetinin önlenmesi, evlerine ve işyerlerine geri dönüşlerin sağlanması bizim önceliğimizdir. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Sur içi tarihi dokusuyla, sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamıyla yeniden ayağa kalkacak, herkes evine, işyerine geri dönecektir. Bunu el birliğiyle başarabiliriz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.