Süleymaniye’de protesto: KDP özür dilemeli

Süleymaniye’de protesto: KDP özür dilemeli

Federal Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti, KDP’nin demokratik kurumlara yönelik baskılarını protesto etti.

Eylemde bir konuşma yapan PÇDK sorumlusu, parlementoyu göreve çağırırken, KDP'nin Kürdistan halkından özür dilemesini istedi. 

19 Mayıs günü Hewler, Duhok ve Zaxo’da aralarında KNK ve DİHA bürolarının da olduğu demokratik kurumlara yönelik düzenlenen baskınlar ve gözaltılara Süleymaniye’den tepki geldi.

Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK)’nin çağrısıyla düzenlenen eylem Kürdistan Parlamentosu’nun Hewler bürosu önünde gerçekleşti.

Eyleme çok sayıda dernek, parti ve Süleymaniyeli parlamenter katılarak destek verdi. Eyleme destek verenler arasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi YNK, Güney Kürdistan’ın ikinci partisi Goran,  İslami parti Yekgirtu, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM),  Demokratik İslam Kongresi, Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (KMMK), RJAK, Özgür ve Eşit Yurttaş Hareketi (Bizotnewey Hewlatî Azad û Yeksan) de yer aldı.

Eylemde bir konuşma yapan PÇDK sorumlularından Muhammed Abdullah, KDP’nin Hewler, Zaxo ve Duhok’ta PÇDK ve diğer kurumlara yönelik saldırılarını kınadıklarını belirtti. Muhammed, bu eylemi parlamento temsilciliği önünde yapmalarının nedeninin, parlamentonun derhal toplanarak bu sorunu tartışmasını talep etmek olduğunu söyledi. KDP’den hesap sorulmasını isteyen PÇDK yetkilisi, başta saldırıya, işkence ve hakarete maruz kalanlar olmak üzere Kürdistan halkından özür dilenmesini istedi.

PÇDK’nin Eşbaşkanı Necibe Ömer ise, KDP’nin baskınlarının yasadışı olduğunu belirterek saldırının hedefi olan kurumların tümünün resmi bir işleyişi olduğunu ve tüm çalışmalarının yasal olduğunu kaydetti.  Ömer, “KDP’nin bu saldırıları barış ve demokratik sürece yönelik bir saldırıdır” dedi.

Eylemde Demokratik İslam Kongresi üyesi Mele Nadir de bir konuşma yaptı. Mele Nadir, “Kürdistan İslam Kongresi olarak, Kürtlerin kanın Kürtlerin eliyle bir kez daha dökülmesini istemiyoruz. Kürtler arasında çatışma yaşanmamalı” dedi.

Parlamento temsilciliği önünde yapılan protesto eylemi, Süleymaniyeli parlamenterlerin KDP’nin saldırılarını eleştiren konuşmaları ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.