Süleymaniye’de Dünya için eylem

Süleymaniye’de Dünya için eylem

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde eşi tarafından katledilen 15 yaşındaki Dünya için bir eylem düzenlendi. Eylemde, Dünya şahsında kadın katliamları kınandı.

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde eşi tarafından katledilen 15 yaşındaki Dünya için bir eylem düzenlendi. Jiyan Grubu’nun organize ettiği eylemde aralarında Kürdistan Özgür Kadın Örgütü’nün (RJAK) de olduğu 22 kadın örgütü yer aldı.

Baxa Gişti’de düzenlenen protesto eylemi, Dünya şahsında katledilen tüm kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu ardından kadınlar slogan atarak, Mevlevi Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Mevlevi Caddesi’nde bir süre sessiz duran grup adına Bahar Munzur bir açıklama yaptı.

Dünya’nın, Dünya Çocuk Hakları gününde herkesi sorumluluk altına koyduğunu belirten Munzur, “Bu bölgedeki kadın cinayetleri, kadına dönük şiddet her gün gittikçe artıyor. Hükümetin bu konu hakkında hiçbir tavrı yok. Eğer bu olay başka bir ülkede olsaydı birçok kurum kuruluş yargı ciddi bir mücadele edip çözümlerdi” dedi.

Hükümet sorumlularının göreve davet edildiği açıklamada şu talepler de sıralandı:

“En kısa zamanda Dünya’yı öldürenler yakalanıp cezalandırılmalı;

-Dünya’yı erken yaşta evlendirenler açığa çıkarılmalı

-Ebeveynler soruşturulmalı,

-Diyanet işleri bakanlığı Dünya’yı mahkeme dışı evlendiren mele hakkında bir araştırma yapmalı,

-Dünya cinayetinin sorumlularının bulunarak cezalandırılmalı.”

Güney Kürdistan Parlamentosu’nun çocuk haklarının korunması ve erken yaşta evlendirmeye karşı yasa çıkarılması gerektiği de belirtildi.

RJAK adına da bir açıklamanın yapıldığı eylemde “Dünya’ya karşı yapılan, bir kadın katliamıdır” denildi. Bu durumun Güney Kürdistan’da kadınların günlük olarak yaşadığı şiddeti gözler önüne serdiği de vurgulanan açıklamada, “Güney Kürdistan, kadınlar için bir mezarlık haline geldi” tespiti yapıldı. Kadın katillerinin serbest bırakılmasının da korkutucu olduğuna dikkat çekildi.

Güney Kürdistan’ın Hewler kentinde Kürt demokratik kurumlarına ve RJAK’a dönük bakı yapan mantık ile Dünya’yı katleden mantığın aynı olduğunu da ifade edilen açıklamada, milletvekillerinin ve halkın sessiz kalmasından dolayı kadının sorunun bu düzeye geldiği belirtildi.

Eylemde sık sık, “Kürdistan kadın hakları için mezar”, “Dünyayı katletmek tüm dünyayı katletmektir”, “Bu suç karşısında sessizlik hepimizin duyarsızlığıdır”, “Çocuk yaşta evliliğe hayır”, “Kadın katliamına hayır” sloganları atıldı. 

3-119.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum