'Suikast emrini büyük ihtimalle Putin verdi'

'Suikast emrini büyük ihtimalle Putin verdi'

2006 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı Alexander Litivinenko'ya düzenlenen suikastin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle gerçekleştiği iddia edildi.

Olayla ilgili olarak İngiltere'de yürütülen bağımsız soruşturmanın sonuçlarını bugün açıklayan hakim Robert Owen, "Putin büyük ihtimalle suikast operasyonuna onay verdi" dedi.

BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre, soruşturmayı yürüten müfettişler, Rusya hükümetinin Litvinenko'ya suikast düzenlemek için yeterli saike sahip olduğu sonucuna vardı.

Litvinenko'nun öldürülmeden önce Rusya'nın istihbarat servisi FSB hakkında hassas bilgileri ifşa ettiği ve İngiltere istihbaratıyla yakın temasa geçtiği ifade edilen sonuç raporunda, suikasti gerçekleştiren FSB ajanları Andrei Lugovoi ve Dimitri Kovtun'a operasyon emrini FSB Direktörü Nikolai Patrushev ile Vladimir Putin'in verdiği savunuluyor.

Organize suçlar alanında uzmanlaşan FSB ajanı Litvinenko, 1998'de Rus oligark Boris Berezovsky'nin suikast sonucu öldürüldüğünü iddia etmiş ve Rus hükümetini suçlamıştı.

1999 ve 2000 yıllarında "Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla iki kez tutuklanıp serbest bırakılan Litvinenko, 2000 yılında İngiltere'ye iltica etmişti.

Londra'da yaşamaya başlayan Litvinenko, Putin hükümetine mıuhalefetine devam etmiş ve FSB yıllarına dair iki kitap yayımlamıştı.

1 Kasım 2006'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Litvinenko'ya radyoaktif zehirlenme teşhisi kondu.

Litvinenko polonyum 210 radyoaktif maddesi zehirlenmesi sonucu 23 Kasım'da hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.