Süer’den Cizre ve Diyarbakır’da 2 sergi

Süer’den Cizre ve Diyarbakır’da 2 sergi

Kürt fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, Cizre ve Diyarbakır’da iki sergi açıyor.

YÜKSEKOVA HABER

DİYARBAKIR - Kürt fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, Cizre ve Diyarbakır’da iki sergi açıyor. Süer’in ilk sergisi Cizre Kültür ve Sanat Festivali’nde açılacak. İkinci sergisi ise TÜYAP Kitap Fuarı’nda sanatseverlerle buluşacak. Süer, “fotoğrafın dilinin evrensel olduğuna” dikkati çekerek, fotoğrafın en etkili ve kolay anlatım yolu olduğunu, Kürtler’in fotoğrafın bu özelliğinden yararlanması gerektiğini söyledi.

Süer’in Cizre’deki sergisi ‘Kürdistan’ın Rengî ve Kültürü’ adıyla açılacak sergide, Kürdistan’ı kentleri, insanı ve doğasıyla anlatan 40 fotoğraf yer alacak. Fotoğraflar arasında kültürel, sanatsal ve politik eylemlerden fotoğraflar da bulunuyor. Cizre Belediyesi Parkı’nda açılacak sergi, Festivam boyunca 15-18 mayıs tarihleri arasında açık kalacak.

sr2.jpg

Süer’in ‘Ên Me (Bizimkiler)’ adlı portreler sergisi ise sergisi ise 20 mayısta Diyarbakır’da başlayacak olan 5. TÜYAP Kitap Fuarı’nda açılacak. Süer, bu sergisini ilk kez, bir süre önce Viranşehir ilçesinde açmıştı. Sergide, çoğunlukla sanatçı olmak üzere 50 Kürt ünlüsünün portreleri yer alıyor. Sergi, Fuar boyunca 20-25 mayıs günleri arasında Fuar alanında gezilebilecek.

Sergilerinden dolayı mutluluğunu dile getiren Kürt Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, özellikle Cizre’deki serginin kendisi için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kürt Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Cizre’de sergim açılacağı için çok mutluyum. Cizre sergimde, yaşamın hemen her alanından fotoğraflarım olacak. Diyarbakır, Mardin, Hasankeyf ve Van kentlerinden görüntüler, kültür ve sanat etkinlikleri ile politik eylemlerden ve doğadan 40 fotoğrafım yer alacak. Bu sergiyle Kurdistan’ı ve Kürt kültürünü her yönüyle tanıtmayı amaçladık.

Diyarbakır’daki sergim de benim için önemlidir. Çünkü ‘Ên Me (Bizimkiler)’ adlı sergimi Diyarbakır’da ilk kez açıyorum. Portre sergisi, TYAP Kitap Fuarı’nın konseptine uygun düştü. Çünkü sergide portreleri yer alan sanatçıların önemli bir bölümü yazardır. TÜYAP’e sergiyi önerdim, kabul ettiler. TÜYAP yönetimine ve Cizre Belediyesi’ne ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Mehmet Masum Süer, fotoğrafın Kürtler için önemini belirterek, “Diğer bazı sanat dalları gibi fotoğraf sanatı da Kürtler arasında henüz yenidir. Bu nedenle, bazı kurum ve örgütler ile halkımızın büyük bir bölümü, henüz fotoğrafın öneminin farkına varmış değil. Fotoğraf ve görüntü artık milletlerin yaşamında önemli bir yere sahip. Kürt halkı gibi, sorunlarını, kimliğini, kültür ve sanatını dünyaya tanıtmak isteyen bir halkın, fotoğraf ve görüntüye herkesten çok ihtiyacı vardır. Çünkü fotoğraf, en kısa, kolay ve etkili bir anlatım yoludur. Bir fotoğrafı okumak, anlamak için onun dil bilmek gerekmiyor. Fotoğrafın dili uluslararasıdır, evrenseldir. Kürtler de artık bu dili kullanmalıdırlar diye düşünüyorum.” diyor. 

Süer kimdir?

Mehmet Masum Süer, uluslararası bir Kürt fotoğrafçısı ve serbest gazetecidir, Diyarbakır’da yaşıyor. 1974-1993 yılları arasında bazı gazete ve haber ajanslarında muhabir, fotoğrafçı, yazar, redaktör ve temsilci olarak çalıştı. 1982 yılında Diyarbakır’da bir sure Olay adlı bir gazeteyi ve daha sonra da dergiyi yayımladı. 1993’te muhabirliği bıraktı ve tarih, dil ve kültür konularında araştırmalara yöneldi. Bazı araştırma ve yazı dizileri Ülkede Gündem, Demokrasi, Yeni Yüzyıl ve Siyah-Beyaz gazetelerinde yayımlandı.

Mehmet Masum Süer, 2005 yılından beri profesyonel bir şekilde fotoğraf çekiyor. Süer, özellikle tarihi kent ve değerler ile kültür ve sanat etkinliklerinin fotoğraflarını çekiyor. Süer’in fotoğrafları, özellikle turizm rehber, kitap ve broşürleriyle kartpostallarda yer alıyor. Ayrıca uluslararası turizm fuarları, gazete ve dergilerde de Süer’in fotoğrafları kullanılıyor. Şimdiye kadar 5’i Federal Kurdistan’da, biri Amerika’da olmak üzere 10 sergi açtı.

Şimdiye kadar Süer’in 19 fotoğrafı, uluslararası dergilerden ödül kazandı. Bu ödüllerden ikisi National Geographic dergisinden. Süer, uluslararası fotoğrafçılık dergisi Light and Composition’un ‘En İyi 100 Fotoğrafçı’ ve Pentax şirketinin ‘Uluslararası Fotoğrafçılar’ listesinde yer alıyor. Light and Composition dergisi de bu yılın ocak ayında Süer’i ‘Ayın Fotoğrafçısı’ ilan etti. Geçen yıl Ranya Kültür Festivali’nde, ‘Özel Onur Ödülü’ ile ödüllendirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.