Spiegel: Cameron Merkel’i AB referandumuyla tehdit etti

Spiegel: Cameron Merkel’i AB referandumuyla tehdit etti

Alman Der Spiegel dergisi, Salı günkü zirvede Merkel ile Cameron arasında konunun gündeme geldiğini ve Cameron’un Juncker’in adaylığına kesin olarak karşı çıktığını iddia etti.

Geçtiğimiz Salı günü yapılan AB Zirvesi’nde AP seçimlerinden sonra Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun yeni başkanının seçimi konusu da tartışılmıştı. AP’de en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi (PPE) tarafından eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, komisyona aday gösterilirken, Juncker AP’deki diğer fraksiyonların da desteğini almış durumda.

Juncker’in AB Komisyonu başkanlığına getirilmesine en çok karşı çıkan ise Britanya Başbakanı David Cameron. 2009 yılında Muhafazakar Parti (Tories) başkanı olarak partisinin PPE’den ayrılarak Avrupalı Muhafazakar ve Reformcular Grubu (ECR)’e katılmasını sağlayan Cameron, bu konuda Almanya Başbakanı ile de karşı karşıya gelmiş durumda.

Alman Der Spiegel dergisi, Salı günkü zirvede Merkel ile Cameron arasında konunun gündeme geldiğini ve Cameron’un Juncker’in adaylığına kesin olarak karşı çıktığını iddia etti. Der Spiegel’e göre, Cameron, Juncker’in komisyon başkanlığıın Britanya hükümetini zorda bırakacağını ve 2017’de yapılacak AB referandumunun erkene alınmasına dahi yol açacağını söyledi. İddiaya göre Cameron Merkel’e referandumda İngiliz halkının AB’den çıkma yönünde karar vereceği uyarısında da bulundu.

Dergi haberinde, Cameron’un Juncker için daha önce söylediği “80’li yıllara ait bir yüz, önümüzdeki 5 yılın sorunlarına çözüm bulamaz” sözlerine de yer verdi.

22-25 Mayıs arasında 751 üyeli AP seçimlerinde Angela Merkel’in Hristiyan Demokratlar Birlik partileri (CDU-CSU) da üyesi olduğu PPE 214 sandalye ile birinci güç olmuştu. AP’de ikinci sırayı 191 sandalye ile yine Avrupa Sosyal demokrat ve sosyalistlerinin oluşturduğu S & D almıştı. AP’deki diğer grupların birçoğu da Jean-Claude Juncker’in adaylığına onay vermişti.

David Cameron’u Angela Merkel’le karşı karşıya getirecek bir diğer gelişme de, Euro karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin AP’deki 7 üyesinin ECR’e katılma talebi. AfD’nin Cameron’un muhafazakarlarının da üyesi olduğu ECR’e üyeliğinin kabul edilmesi halinde, iki başbakan arasındaki gerilimin daha da artması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.