Soykırımla suçlanan Sırp lider için karar günü

Soykırımla suçlanan Sırp lider için karar günü

Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç hakkındaki mahkeme kararı bugün çıkıyor. Karaciç, Boşnaklara soykırım yapmakla suçlanıyor.

Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'in soykırım yapmakla suçlandığı davanın karar duruşması bugün Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde görülecek. Nazilerin yargılandığı Nuremberg Mahkemesi'nden bu yana Avrupa'da sonucu en çok merak edilen savaş suçları mahkemesi olarak nitelendirilen karar duruşması için Bosna savaşını yaşamış onlarca Boşnak ve savaşta hayatını kaybedenlerin aileleri bugünkü kararı yerinde duymak için Lahey'e gitti. 

Hukuk çevreleri, Sırp liderin soykırımdan suçlu bulunacağını tahmin ediyor. Suçlamaları reddeden Karaciç ise sadece barış için çalıştığını savunuyor. 

Karaciç'e yöneltilen suçlamalar arasında soykırımın yanı sıra insanlığa karşı suçlar ve rehin alma olayları da yer alıyor. Karaciç, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılacak.

1995'teki Srebrenitsa katliamında 8 binin üzerinde Müslüman erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü.

Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, Karaciç davasını mahkemenin 23 yıllık tarihinin en önemli davası olarak niteliyor ve "30 yıl önce Karaciç gibilerinin işlediği suçlar yanlarına kalıyordu. Ya iktidarda kalmaya devam ediyorlardı ya da konforlu bir sürgün yaşamı sürüyorlardı. Bugünse yargı önünde hesap vermek zorundalar" değerlendirmesinde bulunuyor. 

5 yıldır devam eden Karaciç davasında eski Sırp lider, hem Srebrenitsa'da hem de 1992-1995 arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda soykırım yapmakla suçlanıyor.

Srebrenitsa katliamından kurtulan Boşnak Muhammed Durakoviç, bugünkü duruşma için "Herkes televizyonlarına kilitlenecek. Bugünün gelmesini çok uzun süre beklediler" diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.