Son yağışlar Özalp'taki Akgöl’ü tekrar canlandırdı

Son yağışlar Özalp'taki Akgöl’ü tekrar canlandırdı

Van'ın Özalp ilçesinde yer alan ve "kuş cenneti" olarak tanımlanan Akgöl, karların erimesi ve son yağışların etkisiyle yeniden canlanarak yaban kuşları için bir konaklama ve üreme alanı haline geldi.

Özellikle son dört yılda ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok göl ve baraj kurumuşken, Akgöl de kuraklık nedeniyle su seviyesini kaybetmişti. Ancak son dönemde yaşanan yağışlar sayesinde göl tekrar suyla dolmuş ve kuşlara ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasının ülkenin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirtiyor. Sulak alanların canlılığın devamı için önemli olduğunu vurgulayan Aslan, 2019 yılında kuraklık nedeniyle birçok sulak alanın kurumak üzere olduğunu ancak son yaşanan yağışlarla birlikte Akgöl gibi alanların yeniden canlandığını ifade ediyor. Akgöl'ün, sadece kar suları ve derelerle beslenen, 2 bin 300 rakımlı ve kapalı bir havzaya sahip bir göl olduğunu söylüyor. Son yaşanan yağışlarla birlikte Akgöl'ün eski canlılığına kavuştuğunu ve bu sene birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapacağını belirtiyor.

Bu gelişme, hem doğal yaşamın korunması hem de bölgedeki biyoçeşitliliğin artması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Son yağışlar Özalp'taki Akgöl’ü tekrar canlandırdı

Son yağışlar Özalp'taki Akgöl’ü tekrar canlandırdı

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.