Soma'da unutulmuş iki madenzede

Soma'da unutulmuş iki madenzede

Ali Kandemir ve İdris Sakarya madende patlama sonucu gözlerinden ve bacaklarından olmuş. Ancak 6 yıldır haklarını alamıyorlar.

Madende dinamit patlatılması sonucu her iki gözünü kaybeden Ali Kandemir’in davası tam altı yıldır sonuçlanmadı. Aynı patlamada iki bacağı sakatlanan İdris Sarıkaya elinde mahkeme kararı olmasına rağmen tam üç yıldır tazminatını alamadı. Sarıkaya, “Korkarım benim yaşadığım hukuki sıkıntıyı Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci kardeşime de yaşatacaklar” dedi. 

‘Şirket isim değiştiriyor’

2007 yılında Soma Azyak Madencilik’te madenin ayak kısmında dinamit patlatılması sonucu yedi işçi yaralandı. Patlamada ağır yaralanan İdris Sarıkaya iki bacağından sakatlandı, Ali Kandemir ise iki gözünü tamamen kaybetti. Her iki madenci 2008 yılında Ankara 13. İş Mahkemesi’ne başvurarak maden firması hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. 

Sarıkaya’nın davası 2011’de sonuçlandı. Mahkeme kararına göre Sarıkaya maden şirketinden 125 bin 692 lira 18 kuruş maddi ve manevi tazminat almaya hak kazandı. Ancak maden firması olaydan sonra beş kez isim değiştirdiği için Sarıkaya üç yıldır tazminatını alamıyor. Sarıkaya olaydan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Tam altı yıldır hak mücadelesi veriyorum, ama tazminatımı hâlâ alamadım. Bugün canını veren 301 madenci kardeşimin de benim yaşadığım sıkıntıları çekmeyeceği ne malum? Yaşadığım hukuki sıkıntıyı Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci kardeşime de yaşatacaklar. Kazada iki bacağımı kaybettim. Bakmakla yükümlü bir ailem var. Mahkemeyi kazandım ama paramı alamıyorum. Dosyam icrada üç yıldır bekliyor. Benim durumumla kimse ilgilenmiyor, adalet mi bu?’’

Patlamada gözlerini kaybeden Ali Kandemir’in davasında ise şirket yüzde 100 suçlu bulunmasına rağmen dava altı yıldır devam ediyor. Kandemir patlama anını, “Madenin ayak kısmında çalışıyorduk. O gün kimse bize dinamit patlatılacağını söylemedi. Biz madendeyken dinamit patlattılar. Yedi kişi yaralandı. Ben iki gözümü kaybettim. Davada şirketin yüzde 100 kusurlu olduğu tespit edildi. Ancak tazminat davam tam altı yıldır devam ediyor. Madenin ayak kısmında dinamit patlatılması yasak” sözleriyle anlattı. 

‘Protezimi karşılasalar...’

Kandemir’in gözlerinde özel protez ve yenilenmesi için 10 bin lira gerekiyor. Üstelik protez masrafını SGK da karşılamıyor:
“Gözlerimdeki protezin beş yılda bir değişmesi lazım. Protezin maliyeti 10 bin lira. Ancak protezi değiştirecek param bile yok. Bari şirket protez paramı karşılasın.’’

Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.