Soma'da plastik mermi, biber gazı ve TOMA

Soma'da plastik mermi, biber gazı ve TOMA

Soma’da maden faciasını protesto için yürüyen gruba polisin sert müdahalesi sonucu çok sayıda yurttaş yaralandı.

MANİSA - Radikal'in haberine göre ,dün, Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişilik grup “Hükümet istifa”, “Soma şehidine sahip çık” sloganları atarak, Atatürk Caddesi boyunca yürüyerek Belediye Meydanı’na geldi. Bu sırada balkonlara çıkan Somalılar da yürüyüş yapanlara destek verdi. Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunmak isteyen grubun önünde Çevik Kuvvet ekipleri barikat kurup, ‘dağılın’ uyarısında bulundu. Ancak, grubun saygı duruşunda bulunmakta ısrarcı olması üzerine polisten çok sert müdahale geldi. 

TOMA’lar tazyikli su sıkmaya başladı ve Çevik Kuvvet ekipleri biber gazı ve plastik mermiyle göstericileri dağıtmaya çalıştı. Polisin müdahalesi ile göstericiler sokaklara dağılırken, kovalamaca buralarda devam etti. Polis müdahalesi sırasında yerli ve yabancı gazetecilere de TOMA’dan su sıkıldı.

284 kardeşimi kaybettim 

Müdahaleden kısa bir süre sonra da polis 7 kişiyi gözaltına aldı. Polis sert müdahalesine olayları gören Somalılar tepki gösterdi. Madendeki kurtarma çalışmalarından gelen baretli bir işçi de eyleme katılıp, polisin müdahalesine tepki gösterdi. Kendisine de TOMA’lardan su sıkıldığını söyleyen madenci, polislerden gruba müdahaleyi bırakıp, madende mahsur kalan işçileri kurtarmalarını istedi. 

Soma’da polisin müdahalesi sonrasında Madenci Heykeli önünde toplanan eylemciler, madende hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yaptıktan sonra İstiklal Marşı okudu. Eylemciler destek içinin dışarıdan gelenlere teşekkür ederken, gözaltına alınanların da serbest bırakılmasını talep ettiler.

Tüm Türkiye ’de dayanışma 

Soma faciasını protesto etmek ve işçi yakınlarıyla dayanışmada bulunmak amacıyla dün de Türkiye’nin dört bir yanında eylemler yapıldı. İstanbul ’da İstiklal Caddesi’nde Soma’yla dayanışma eylemleri düzenlenlendi. Yüzlerini siyaha boyayan bir grup da Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yaptı. 

İzmir’de ise önceki gün ve dün gözaltına alınan 90 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Kentte dünkü eylemlere de polis gazlı ve TOMA’lı müdahalede bulundu. Alsancak’taki eyleme polisin sert müdahalesi, halktan tepki gördü. Adana’da lise öğrencileri, Soma işçileri için 3 kilometrelik yürüyüş gerçekleştirdi. HDP’liler de Beşocak Meydanı’nda İnönü Parkı’na kadar çevredeki yurttaşların da alkışlı desteğiyle yürüyüş düzenlediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum