Soma protestosuna Toma'lı müdahale

Soma protestosuna Toma'lı müdahale

İZMİR'de Soma maden ocağında yaşanan faciayı protesto etmek için işçi, memur sendikaları ile İzmir Barosu'nun düzenlediği yürüyüşe polis, TOMA'yla müdahale etti.

DİSK, KESK, TÜRK-İş ve İzmir Barosu, Soma maden ocağında yaşanan faciayı protesto etmek için 'Katliamın faillerini biliyoruz' yürüyüşü düzenledi. Basmane meydanında başlayan ve Fevzipaşa Bulvarı'nda Konak Meydanı'na kadar süren yürüyüşe işçi ve memurların yanısıra çok sayıda sivil toplum ve gençlik örgütü üyelerinin de katıldığı 2 bine yakın kişi katıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir'in de aralarında bulunduğu grup 'Hükümet istifa', 'İş kazası değil bu bir katliam', 'Soma'nın hesabını soracağız' sloganları attı.

Konak'a gelen protestocular önceden Büyükşehir Belediyesi ile İZSU binası arasında basın açıklamasıyla, yürüyüşü bitirmeyi planlamasına rağmen 100 metre geride Merkez Bankası önünde polis barikatıyla karşılaştı. Barikatın arkasında TOMA ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandı. Yürüyüş düzenleme komitesi barikatların kaldırılmasını ve geçişe izin verilmesini istedi. Ancak, polis buna izin vermedi. Bazı grupların barikata doğru yanlarında getirdikleri kömürleri atması üzerine gerginlik çıktı. Ancak, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kısa süreliğine gerginliği yatıştırdı. Daha sonra Beko, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile görüşme yaptı. TOMA'ları arkasında polis kalkanlarının altında yapılan görüşme sonrasında Beko, "Emniyet Müdürü, daha önceden aldıkları talimat ve karar nedeniyle barikatı açmayacaklarını söyledi" dedi.

Polisin barikatı açmaması üzerine bir grup barikatları kaldırdı, kolkola girerek polis araçlarının üzerine yürüdü. Bazıları ellerindeki bayraklarla polis araçlarına vurdu. Bunun üzerine polis TOMA'larla müdahale etti. Tazyikli su ve biber gazlı müdahaleye kalabalıktan bazıları taşla karşılık verdi. Ancak, TOMA'lar hareketlenerek kalabalığı Alsancak yönüne doğru yöneltti. Tazyikli su ve biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi ıslandı ve zor durumda kaldı. Polisin takibi Kordonboyu ve Kıbrış Şehitleri Caddesi'nde de sürdü. Kordon'da polisin gözaltına aldığı kişilerin bazılarına kafeteryalarda oturan vatandaşlar da müdahale etti. Gençlerin gözaltına alınmamasını isteyen kişiler polis ısrar edince araya girerek gözaltılara engel oldu. TOMA aracının zaman zaman göstericiler yerine kafeteryalara da tazyikli su sıktı. Kafeterya ve publarda oturanlar bu duruma tepki gösterdi.

Soma protestosuna Toma'lı müdahale

Soma protestosuna Toma'lı müdahale

Soma protestosuna Toma'lı müdahale

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.