Soma Holding’in mal varlığına tedbir yok

Soma Holding’in mal varlığına tedbir yok

Soma’daki iş cinayetini soruşturan Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Soma Holding yöneticilerinin mal varlıklarına tedbir konulması talebini reddetti. İki iş müfettişi hakkında da idari soruşturma başlatıldı.

Manisa Soma’daki iş cinayetiyle ilgili soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Soma Holding sahibi Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Başkanvekili Can Gürkan ve Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun mal varlıklarına tedbir koyma talebini reddetti.

Savcılığın mahkemeye göndermeden reddettiği talebe yönelik karara gerekçe olarak “Malların suç örgütü kapsamında elde edilmemiş olması” gösterildi.

301 işçinin öldüğü madeni denetleyip olumlu rapor vermiş olan iki iş müfettişi hakkında da idari soruşturma başlatıldı.

Gürkan’a tutuklama ve yakalama yok

Soma Maden ve Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan hakkındaki yakalama talebini “Yeterli delil olmadığı” gerekçesiyle reddeden nöbetçi mahkeme kararına savcılığın üst mahkeme nezdinde itiraz edeceği daha önce açıklanmıştı.

Ancak savcılık böyle bir girişimde bulunmadı.

“Dayıbaşılar” da ifade verecek

Soruşturma savcısı, işçilerin “taşeron” olarak nitelediği “Dayıbaşı” yöntemini de incelemeye aldı.

Dayıbaşı olarak çalışanların da ifadesi alınacak.

486 işçi tanıklık edecek

Şimdiye dek iş cinayetinden sağ olarak kurtulan 486 işçiden yaklaşık 350'sinin tanık sıfatıyla ifadesi alındı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ve Soma ilçesinde görevli üç savcı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Akhisar'dan geçici olarak Soma Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirilen iki savcının yürüttüğü soruşturma kapsamında, diğer işçiler de bu hafta içerisinde ifade verecek.

Akraba denetimini kabul etti

Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, teftişlerde yaşanan akrabalık ilişkilerini doğrularken bunun yasal olduğunu ve suç teşkil etmediğini söyledi.

Tezel, madende Proje ve Etüt Müdürü Hayri Kebapçılar’ın eniştesi İş Başmüfettişi Emin Gümüş’ün denetim yapmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Son teftişle alakalı ‘Noksansız rapor olur mu’ haberleri üzerine bir soruşturma başlattık. Bu idari soruşturma için üç arkadaş görevlendirdik onlar da çalışmalarına başladılar. ”

Diğer madenlere de inceleme

Tezel, “Kazanın meydana geldiği madende son teftişi gerçekleştiren ve olumlu rapor veren iki müfettişle alakalı idari soruşturma başlattık. Bu soruşturma genişleyebilir de” dedi.

“Kazanın sebeplerini araştırmak üzere beş kişilik heyetimiz var. Ayrıca işçilerimizin çalıştığı şartlarla, ücretlerle, mesai sistemlerle, dayılık sistemi ile de ilgili denetim yapılıyor.”

“Bir de İmbat Madencilikle ilgili şikayet incelemesi yapılıyor. Soma AŞ’ye bağlı ve Ata Bacası ve Işıklar ocaklarıyla ilgili de tetkiklerimiz sürüyor.”

Müfettişlere adli soruşturma talebi

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, iş cinayeti soruşturmasına müdahil olduklarını açıkladı.

Balkız, “Madende uygunluk raporu veren Sosyal güvenlik müfettişlerinin tuttuğu raporların yeniden gözden geçirilmesini ve eksiklik varsa bu müfettişler ve iş müfettişleri hakkında da ceza soruşturmasının başlatılmasını talep ettik” diye ekledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.