'Soma davasının takipçisiyiz'

'Soma davasının takipçisiyiz'

Soma faciasıyla ilgili 6'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın takipçisi olduklarını belirten HDP'li Müslüm Doğan, işveren ve kamu görevlilerinin faciadan birinci dereceden sorumlu olduğunu söyledi.

MANİSA - Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 6'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 6'ncı duruşması dün itibariyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Duruşmada madenden sağ kurtulan tanık işçilerin ifadelerine devam edilirken, faciada yakınlarını kaybeden madenci aileleri duruşmaları izliyor.

Özellikle bir önceki duruşmada madende vardiya amiri olarak çalışan tutuklu sanıklar Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın tahliye edilmesi nedeniyle bir hayli gergin geçen duruşmalarda, madenci yakınları yargılamadan ümidini neredeyse kesmiş durumda.

Öte yandan yine il dışından gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de duruşmayı izlerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, yargılamanın seyrine ilişkin değerlendirmede bulundu. 

'Kamu görevlileri birinci dereceden sorumlu'

Doğan, Türkiye'de güvenli olmayan iş sahalarında her geçen gün bir cinayet yaşandığını belirterek, Soma faciasının da bu nedenle geliştiğini söyledi.

Kamu görevlilerinin birinci derece sorumlu olduğunun altını çizen Doğan, "Gerçekten güvenli olmayan iş alanlarında bu durumla karşılaşıyoruz. Bu bir cinayet. Kamu görevlileri burada birinci derece sorumludur. Özellikle bakanlığın sorumlu olduğunu düşünüyorum. Güvenli iş alanları oluşturmadan siz insanları yerin metrelerce altına indiremezsiniz. İş sağlığı ve güvenliği koşulları oluşmadan indirirseniz, siz o insanların katledilmesine neden olursunuz. Bu da tamamen işveren ve kamu görevlilerin suçudur. Bunlar birbiriyle bağlantılıdır. İşveren ve kamu görevlilerin ortaya koyduğu bu acizlik, daha çok kazanma hırsı bu katliama neden olmuştur" dedi. 

'Kanun teklifi vereceğiz'

Duruşmayı takip ettiği kadarıyla ve tanıkların verdiği bilgiler ölçüsünde madende kullanılan malzemelerde ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Doğan, 6331 sayılı kanunun işverenin lehine düzenlendiği ifade etti.

Bu yasanın değişmesi için önümüzdeki süreçte bir kanun teklifine hazırlandıklarını da söyleyen Doğan, "Tanıkların verdiği bilgi ölçüsünde kullanılan malzeme kullanılan malzemelerde ciddi sıkıntılar var. Yangınla birlikte başlayan bir durum var. Aslında burada esas konu 6331 sayılı yasanın işveren lehine kurmuş olduğu hükümler söz konusu. Yani güvenli iş alanları oluşturamıyor. 6331 sayılı yasadan işveren yararlanmış durumda. Bununla ilgili olarak da biz İş Güvenliği Yasası'nı işverenle ilgili olan kısımlarını değiştireceğiz. Bu değişiklikle ilgili de bir kanun teklifi vereceğiz. Diğer partilerden de destek bekliyoruz" diye kaydetti.

'Mahkeme heyeti hakim değil'

Yargılamanın seyrine değinen Doğan, tutuklu iki sanığın serbest bırakılması konusunda ise, "Davanın seyrine bağlı olarak mahkeme heyetinin bu işe yeterince hakim olmadığını görüyorum. Sorduğu sorulardan izliyorum. Uygun bir durum değil. Bu işi yeterince izleyemiyorlar, yeterince algılayamıyorlar. Sorulan sorularla bu anlaşılıyor. Heyet çok sağlıklı bir heyet değil" diye konuştu.

'Davanın takipçiyiz'

İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda eksiklikler yaşanan madenlerin derhal kapatılması gerektiğinin altını çizen Doğan, "Partimiz davanın takipçisi. Bizlerde süreç olarak bunun takipçisi olacağız. İş güvenliği ve sağlığı olmayan alanların derhal kapatılması gerekiliyor. Ama hükümetin bu konuda hiçbir çabası, gayreti yok. Sadece emeğin değeri üzerinden hesaplaşmalar devam ediyor. Bu da ülkemiz için çok kötü bir durumdur" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.