Şirvan’ın sorumlusu kim?

Şirvan’ın sorumlusu kim?

HDP Milletvekili Besime Konca, Şirvan’da 16 işçinin can verdiği facia sonrası tutuklanan 7 sanığın ilk duruşmada tahliye edilmesini Meclis'e taşıdı.

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Şirvan’da 16 işçinin can verdiği facia sonrası tutuklanan 7 tutuklu sanığın ilk duruşmada tahliye edilmesini Meclis gündemine taşıdı. 

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği önergede, 16 işçinin toprak altında kaldığını hatırlatarak facia sonrası da 1080 işçinin işten çıkarıldığı bilgisini aktardı. 

Facianın, gerekli denetimlerin yapılmaması ve zorunlu tedbirlerin alınmamış olmasından kaynaklandığını kaydeden Konca, “Bilirkişi raporunda ’2016 yılı içerisinde MİGEM tarafından herhangi bir tetkik ve değerlendirme raporunun düzenlenmemesi önemli bir eksiklik olarak görülmüştür’ değerlendirmesi yer almaktadır. Şirvan Faciası davasının ilk duruşması görülmüş ve asli sorumlu ve kusurlu kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken tutuklu yargılanan 7 sanık da ilk duruşmada tahliye edilmişlerdir” ifadelerini kullandı. 

‘SORUMLULAR HAKKINDA NE YAPTINIZ?’ 

Başbakan Yıldırım’a bu eksende sorular yönelten Konca, “16 emekçi-işçi insanımızın yaşamını yitirdiği facianın, başta asıl işveren olmak üzere baş sorumlu ve asli kusurluları hakkında herhangi bir cezai yaptırım yapılmış mıdır? Bu hususun yerine getirilmesine dair herhangi bir talimatınız olmuş mudur? Sorunun nedenlerinin tüm boyutlarıyla araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla kapsamlı bir çalışma başlatılacak mıdır?” sorularını yöneltti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede ise Konca şunları sordu: Bakanlığınız müfettişleri tarafından yapılan facia öncesi son denetimin tarihi nedir? Bakanlığınızın, Şirvan Maden Ocağı İşletmesinde uygulanan İş Sağlığı ve Güvenliği yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediği konusunda kapsamlı bir çalışması bulunmakta mıdır?

‘TEDBİR ALINMADIĞINI SİZ TESPİT ETTİNİZ’

Enerji Bakanlığının kendi yaptığı tespitleri hatırlatan Konca, önergesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a, “Bakanlığınızın görev ve yetki alanlarına giren konularda ‘Kaymanın meydana geldiği kotlarda, basamak şev açısı ve basamak genişliği değerlerinin uygun değerlerde olmadığı, ocak emniyeti bakımından oluşturulması gereken ara basamakların ve bern olarak adlandırılan emniyet basamaklarının da ocakta uygun kotlarda oluşturulmadığı, bir gün önceki yağış miktarı ile ilgili uygulanmış ve alınmış bir tedbire rastlanmadığı' şeklinde tespitler de mevcuttur” bilgilerini aktardı. Konca, “Ülkenin Enerji Bakanı olarak, yaşanan Şirvan maden faciasında birinci dereceden sorumluluğunuz bulunduğu iddialarına katılıyor musunuz?” diye de sordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.