Sırrı Sakık: AYM'den umutsuzum

Sırrı Sakık: AYM'den umutsuzum

Siyasetçi Sırrı Sakık, HDP milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurusundan hukuki bir kararın çıkması konusunda umutsuz olduğunu belirterek, "Çünkü yargı baskı altında, yargı başkanları Cumhurbaşkanı ile kol kola" dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına değinen eski DEP milletvekillerinden Sırrı Sakık, suç olmasına rağmen kendi dönemlerinde de siyasi partilerin grup kararı alarak, oy kullandıklarını belirterek, "Bizim Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için 20 günlük süremiz vardı. Bize bunu kullandırtmadılar. Alelacele arkadaşlarımızı aldılar, çıkışta bizi gözaltına aldılar. Oysa AYM kararından sonra yasal işlemler yapılması gerekiyordu. AYM kararı beklenmeden bizler gözaltına alındık arkadaşlarımız tutuklandı" dedi. 

Tansu Çiller'in o dönem, "Ben yargı ile görüştüm, gereğini yapın dedim" şeklindeki sözlerini hatırlatan Sakık, "Bugünde Cumhurbaşkanı aynı sözleri kullanıyor. Yargı gereğini yapacak, 'bunlar bedel ödeyecekler' diyor. Aynı zihniyet sürüyor" diye konuştu. Yine geçmişte kendi dönemlerinde TBMM Hazırlık, Karma Komisyonlarında ve Genel Kurul'da savunmalarını yaptıklarını belirten Sakık, "Ama şimdi arkadaşlarımız bu haktan bile mahrum bırakıldı. Savunmalarını yapamadılar. Bizim yaptığımız elbette şekliydi ve önceden karar verilmişti ama hiç olmazsa tarihe not düştük" diye kaydetti. 

HDP'liler ile ilgili düzenlemeyi, "hile ile yapılmış" bir düzenleme şeklinde yorumlayan Sakık, bunun Anayasa'ya aykırı olduğunun bizzat değişikliğe destek verenler tarafından bile kabul edildiğini belirterek, bu konuda Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerine işaret etti. Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin de çok umutlu olmadığının altını çizen Sakık şöyle konuştu: 

"Ne çıkar bilmiyorum, yargının nasıl bir durumda olduğunu görüyoruz. Bu yargı Erdem Gül, Can Dündar kararında 'kararınızı tanımıyorum' diyen Saray'ın denetimine girmiş. Anayasa Mahkemesinde adil bir karar çıkacağı konusunda çok umutlu değilim. Yargının bağımsız olmadığını hepimiz görüyoruz. Düşüncelerimizi ifade ettiğimiz için hergün yargı kapılarında gidip geliyoruz. Anayasa Mahkemesinin bu konuda bir tereddüt geçirmeden anayasaya karşı işlenen suç ile ilgili derhal bu düzenlemeyi iptal etmesi gerekir. Yargı sürecinin ne şekilde devam ettiğini gördümüğüz için umutlarımızı kırıldı. İnançlarınız kırılmaş olsada diliyor umuyorum ki ben yanılırım."

Sakık, AKP'nin uyguladığı yöntemlerin de geçmişte denenmiş iflas etmiş yöntemler ve çıkmaz bir yol olduğunu dile getirerek, "Bu sorun geçmiş yol ve yöntemlerle çözülemez. Bu halkın kimliğinin kültürü ne ise verilmesi gerekiyor. Bu yollar 90'larda da denendi. Bu çıkmaz yoldan bir an önce kurtulmak gerekir. Kişisel egolarla bu topraklarda barışı inşa etmek mümkün değil. Aynı yol yöntem izleniyor" dedi. 

Sakık düzenlemenin AYM tarafından iptal edilmemesi halinde AİHM'in Türkiye'yi mahkum edeceğine de işaret ederek, "Bu karar AİHM'den kesinlikle dönecek ama tahrip olan yıllar ve yaşanan acıların hesaplarını kim verecek. Yargı tarafsız ve bağımsız olmalıdır. AİHM sürecinde bu karar bozulacak ama AİHM'e gerek kalmadan AYM'nin bu kararı vermesi gerekiyor" ifadesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.