Şırnak’ta yasak var baro seçimi yok

Şırnak’ta yasak var baro seçimi yok

Şırnak’ta aylardır süren sokağa çıkma yasağı eğitim, sağlık gibi birçok temel ihtiyacın karşılanmasının önünde engel teşkil ediyor. Türkiye’de baroların seçime hazırlandığı bugünlerde, Şırnak’ta baro seçimi de yapılmayacak.

DİYARBAKIR – Sokağa çıkma yasağı 14 Mart’ta başlamış, Haziran’da çatışmaların bittiği açıklanmıştı ancak Şırnak’ta yasak hâlâ kalkmış değil. Çatışmalardan ve sokağa çıkma yasağından dolayı şehirlerini terk etmek zorunda kalan binlerce Şırnaklı, çevre il ve ilçelere ‘geçici’ olarak yerleşti, çünkü yasağın biteceğine, evlerine döneceklerine dair umutları vardı. Zaman içinde bu umut azaldı. Sokağa çıkma yasağının ne zaman biteceğine dair bir işaret hâlâ yok.

Kumçatı beldesinde çadırlarda yaşamak zorunda kalan Şırnaklıları ise zor bir kış bekliyor. Çünkü Şırnak’ta kışlar sert geçiyor ve barındıkları çadırlar, kış koşullarında onları soğuktan koruyacak nitelikte değil. Bu nedenle Şırnaklılar için kampanyalar düzenleniyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken de aynı nedenlerle, “Halep’e yapılan insani yardımların aynısını Birleşmiş Milletler bir an önce Şırnak için devreye koymalıdır” çağrısında bulundu.

YSK, SEÇİMİ YASAKTAN SONRAYA ERTELEDİ 

image3Türkiye’nin bütün illerinde avukatlar Baro Başkanlarını seçmeye başladı. Şırnak’ta nasıl bir baro seçimi yapılacak? Bunu öğrenmek için Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ile konuştuk.

Elçi, Baro Yönetim Kurulu olarak, 30 Ekim’de seçimde seçimlerin yapılması için karar aldıklarını ifade ederek, sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: “Aldığımız  kararı ilettiğimiz il seçim kurumu, Şırnak il merkezinde sokağa çıkma yasağının devam etmesi sebebiyle, talebimizi değerlendirilmek üzere Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gönderdi.  YSK, Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının devam ettiği, seçimlerin il merkezinde yapılması gerektiğini bildirerek, bu nedenle yasak kalktıktan sonra seçim sürecinin başlayacağına karar verdi.”

ÖNCELİK DEVAM EDEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Nuşirevan Elçi seçime hazırlanmak ne kendisinin ne de baroya kayıtlı avukat arkadaşlarının bir hevesi olmadığına dikkat çekerek, şunları ifade etti: Şırnak merkezindeki yasak halen devam ediyor. Cizre, Silopi, İdil ve Beytüşşebap’ta yasakların uzun sürmesi, şehirlerde oluşan yıkım ve oluşan hak ihlallerinin ağırlığı nedeniyle seçim çalışmalarına başlamak Baro Başkanı olarak ne benim ne de baroya kayıtlı herhangi bir avukatın önceliği olmamaktadır. Diğer illerde Baro Başkan adayları, baroya kayıtlı avukat meslektaşlar heyecanla baro seçim çalışmalarını yürütürken, yaşadığımız ölümler ve yıkım sebebiyle bizlerin bu heyecanı yaşamamız mümkün olmamaktadır.”

HEYECANSIZ SEÇİM

Baro seçimi için “Elbette yapılacaktır” diyen Elçi, yapacakları seçimin yasal bir formalitenin yerine getirilmesi olacağın belirterek, “Keza bu seçim yukarıda da belirttiğim gibi ruh halimizin elverdiği ölçüde yerine getireceğimiz bir görevdir” dedi.

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, sözlerini şu temennilerle tamamladı: “Çabamız ve temennimiz bölgedeki ve ülkedeki sorunların giderilmesi, iç barışın sağlanması ve hayatın olağanlaşmasıdır. Umarız gelecekte tüm bu sorunlardan arınmış olarak yapacağımız seçimler, geçmişte olduğu gibi heyecanlı ve şevkli olacaktır.” (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.