Şırnaklı Avukatlar: Şırnak Ve Silopi'deki Ocaklarda İnceleme Yapılsın

Şırnaklı Avukatlar: Şırnak Ve Silopi'deki Ocaklarda İnceleme Yapılsın

ŞIRNAK Barosu avukatları, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciasının ardından Şırnak ve Silopi İlçesi'nde bulunan maden ocaklarında inceleme yapılmasını istedi.

ŞIRNAK - Soma'da yaşanan maden faciasının ardından Şırnak'ın Silopi İlçesi adliyesi önünde toplanan avukatlar adına açıklamayı yapan Aziz Tokay, Türkiye'deki iş kazalarının büyük kısmının maden firmalarında meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:

"2011-2014 arası kısa süreçte, kaza oranının yüzde 69 gibi vahim bir düzeyde arttığı acı bir gerçek olarak önümüzde beklemektedir. Konu ile bire bir bağlantılı bulunan, iş sağlığı ve güvencesi bağlamında, emekçiyi doğrudan karar sürecine katan ve aynı zamanda işvereni belirli sorumluluklar altına sokan, 95 tarihinden beri ILO 176 sayılı sözleşmenin Türkiye tarafından neden imzalanmadığı olgusuna dikkat çekmeyi, hukukçu kimliğimizle bir görev olarak addediyoruz."

Avukat Aziz Tokay, önem ve ivedilikle yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"Meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulması ve Soma maden ocakları öncelikli olmak üzere bölgemizde bulunan Şırnak ve Silopi’de bulunan kömür ocakları ile sektörün tamamında teknik bir inceleme yapılması ve raporlanmalıdır. Tespit edilecek aksaklıklarla beraber çalışma koşulları ve ilgili mevzuatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmeli. Söz konusu işyerinde meydana gelen olayın oluşmasında etken olan olguların tespit edilerek ihmal olması durumunda derecesine bakılmaksızın meydana gelen sonuç baz alınarak ilgili yasal işlemin derhal ve şeffaf bir şekilde başlatılmalı. Benzer iş kollarında ve ülkenin tamamını kapsayan etkin ve nitelikli araştırmalar yapılmasını, akabinde gerekli tüm önlemler alınmalı. Olaydan bire bir etkilenen ailelerin sosyal, psikolojik ve ekonomik çerçevede rehabilite çalışmalarına başlanmalı. Sosyal hukuk devleti ilkesi gereği devlet iradesinden bir an önce bekliyoruz. Bu coğrafyanın her bireyinin ölümünü, kendi yüreğimizden bir parçanın yitimi olarak kabul ediyor ve ölenlere rahmet Türkiye halklarına başsağlığı diliyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.