Şırnak Milletvekili Kaçmaz Yüksekovalı Dereli'yi Bakan Soylu'ya sordu

Şırnak Milletvekili Kaçmaz Yüksekovalı Dereli'yi Bakan Soylu'ya sordu

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, İçişleri Bakanı Soylu'ya: "İnsan öldürmenin bir gerekçesi olmadığı halde 61 yaşındaki Şerali Dereli neden katledilmiştir?" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesinin Duranlar (Awyan) köyünde 29 Ekim günü yapılan operasyon sırasında ölen Şerali Dereli ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. 

Önergede, "Özellikle son yıllarda kolluk kuvvetlerinin işlediği suçlara uygulanan cezasızlık politikaları yeni suçların ve yeni cinayetlerin yaşanmasına sebep olmaktadır. Kolluk kuvvetlerinin hak ve yaşam ihlaline sebep olduğu yerlerin başında da Kürt Kentleri gelmektedir. Söz konusu yerlerde çoğu zaman kolluk kuvvetlerinin keyfi uygulamaları yurttaşların yaşamlarını zorlaştırdığı gibi yaşamlarını yitirmelerine de sebep olmaktadır." ifadelerine yer veren Kaçmaz Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti:

  1. İnsan öldürmenin bir gerekçesi olmadığı halde 61 yaşındaki Şerali DERELİ neden katledilmiştir?
  2. Şerali DERELİ aranan biri miydi.? Adresi bilinmesine rağmen kolluk kuvvetleri tarafından katledilmesinin insani, vicdani ve hukuki gerekçesi nedir?
  3. Yeni hak ve yaşam ihlallerinin yaşanmaması için Şerali DERELİ’yi öldüren kolluk kuvvetleri hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  4. Olay sırasında orada bulunan askerlerin silahlarının balistik incelemesi yapılmış mıdır. Şerali DERELİ’yi öldüren kolluk kuvvetinin kim olduğu tespit edilmiş midir?
  5. Özellikle son yıllarda Kürt Kentlerinde kolluk kuvvetlerinin keyfi uygulamaları artarak devam etmektedir. Hükümetinizin kolluk kuvvetlerine bu yönlü bir talimatı mı vardır?
  6. Şerali DERELİ’nin cenazesinin 6 saat yerde bekletilmesi, aile ve köylülerin alana yaklaştırılmamasının gerekçesi nedir. Bu süre zarfında askerler olay yerinde ne yapmışlardır?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.