Sinop Durağan’daki Kürtler: Dışarı Çıkamıyoruz, Sesimizi Duyuramıyoruz!

Sinop Durağan’daki Kürtler: Dışarı Çıkamıyoruz, Sesimizi Duyuramıyoruz!

Sinop’un Durağan ilçesi Gökırmak mahallesinde 11 Eylül akşamı, ırkçı bir grubun Kürt işçilere ve esnafa saldırmasının ardından Sinop bölgesindeki Kürtlerin tedirginlikleri büyüyor.

Ana akım medyada sıradan ‘adli bir vaka’ olarak gösterilen olay hakkında JINHA’ya konuşan bir yurttaş, “Aslında haberlerde söylendiği gibi değil” dedi. Bölgedeki nüfuslarının 30 bine yakın olduğunu, ancak ayrımcılığa uğradıklarını belirten Kürtler, Durağan’da Kürtlerin evlerinin kullanılamaz hale getirildiğini, dışarı çıkamadıklarını ve seslerini duyuramadıklarını aktardı.

Sinop’un Durağan ilçesinde bulunan ve Kürtlerin de yaşadığı Gökırmak mahallesinde 11 Eylül akşamı, ırkçı bir grup Kürt işçilere ve esnafa saldırdı. Olayın aslında ilk olarak alacak-verecek meselesiyle iki kişi arasında çıkan bir kavga olduğu belirtilse de, bu adli durum yerini daha sonra ırkçı saldırılara bıraktı.

Biri Kürt iki kişi arasında çıkan bu ‘adli’ kavga, bir anda “Kürtleri burada istemiyoruz, buralar Türk’tür Türk kalacak” sloganlarıyla Kürtlere karşı ırkçı saldırıya dönüştü. Ana akım ve yaygın medyada hâlâ “İki grup arasında çıkan kavga” olarak nitelendirilen ve hiçbir şekilde ayrıntı verilmeyen Sinop Durağan’daki olaylar, aslında kameralara kaydedilmiş ve saldırının boyutları sosyal medyada gözler önüne serilmişti.

‘Adli vaka’dan’ linç kültürü’ne

Açılan ateşler sonucu 14 kişinin yaralandığı, 16 yaşındaki bir çocuğun öldüğü olayda, çok sayıda ev, işyeri ve araç hasar görmüş, polis ve jandarmanın yönlendirildiği bölgede Durağan Kaymakamlığı tarafından bayram sabahına kadar “sokağa çıkma yasağı” ilan edilmişti.

11 Eylül’den beri ‘adli vaka’ olarak nitelendirilen bu olay, hem görüntülere göre, hem de bölgede yaşayan Kürtlerin anlatımına göre, ana akımın aksine linç kültürünün boyutlarını göstermekte.

Bölgede 30 bine yakın Kürt yaşıyor

8 ilçesi bulunan Sinop’ta Kürtler, özellikle birbirine çok yakın olan Boyabat ve Durağan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde yaşıyor. Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor. Üstelik büyük kısmı yüzyıllar önce bölgeye göç etmiş Kürtler.

Saldırıların başladığı Gökırmak yine Kürtlerin de yaşadığı bir mahalle. Bölgedekiler 100 haneye yakın Kürdün bu mahallede bulunduğunu söylüyor.

‘Kürt olduğumuz için göze batıyoruz’

Boyabat’taki bir Kürt köyünde yaşayan Ahmet isimli yurttaş, “Aslında haberlerde söylendiği gibi değil, Kürt olduğumuz için göze batıyoruz” dedi. Özellikle Boyabat ve Durağan’da olmak üzere, toplamda 14’e yakın Kürt köyü olduğunu aktaran Ahmet, “Durağan’da 4-5 tane Kürt köyü var, birbirine çok yakın. Boyabat’ta ise 8-9 köyde varız. Bunlar birbirine çok yakın. En büyük köy bizim köy. Büyüklerimiz Ankara Haymana’dan buraya gelmiş, Kuzey Irak’tan, Erzurum’dan, Kars tarafından buraya gelmişler. Bizim köy göç vermeyen bir köy, çevre fabrikalarda çalışıyorlar. Göç vermediğimizden dolayı nüfusumuz kalabalık” diye belirtti.

‘Kürtlerin evlerini kullanılamaz hale getirmişler’

Durağan’daki Kürtlerden çok fazla haber alamadıklarını ekleyen Ahmet, 11 Eylül’deki saldırının ardından yaşananları şöyle anlattı:

“Bu resmen ayrımcılıktır. Kürt-Türk ayrımını onlar yapıyor. Olukbaşı köyünde şu an giriş çıkışlar kapalı. Arkadaşlarımıza, akrabalarımıza ulaşamıyoruz. Durağan’ın içindeki Kürt arkadaşların evlerini kullanılamaz hale getirmişler. Dışarıya çıkamıyoruz, sesimizi duyuramıyoruz. Durağan’daki akrabalarım, ‘Benim evimi yerle bir etmişler, köyde duruyorum’ diyor. 100 haneden fazla var. 3 köyün muhtarı açığa alındı.”

‘İkinci sınıf muamelesi yapılıyor’

Sosyal medyaya düşen görüntülerde, ırkçı grupların “Komutanım bunları Durağan’a sokmamaya gücünüz yetiyor mu?” dediği kameralara yansımıştı. Kürtlerin yaşanan saldırının ardından linç edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları için ilçe dışına çıkmayı talep ettiği, ancak taleplerinin yetkili makamlar tarafından kabul edilmediği bildirilmişti. Daha önce de bazı saldırılar olduğunu aktaran Ahmet, son olarak şunları söyledi:

“Bunlar her zamanki halleri. Kürt diyorsun, ister istemez bize ikinci sınıf muamelesi yapılıyor. Beklemedeyiz, herkes beklemede. İlçedeki Kürtler gitmek istediler, linç tehlikesi nedeniyle.”

Kürt köylerindeki muhtarlar görevden alındı

Saldırıların ilk gecesi çekilen bir görüntüde, Durağan Kaymakamı Turan Soğukoluk’un, ırkçı gruba hitaben yaptığı konuşmada “Köylere gidip kim var kim yoksa savcının talimatı ve sizin vereceğiniz isimlerle hepsini alacağız” dediği kameralara yansımıştı. Daha sonra Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, Kürtlerin yaşadığı Olukbaşı Köyü, Yeniköy Köyü ve Çayağzı Köyü muhtarlarına,”saldırının büyümesinde sorumlu oldukları” iddiasıyla görevlerinden el çektirildiği bildirildi.

Ancak Doğan Haber Ajansı’na bilgi akışı sağlayan Durağan muhabiri ise sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, muhtarları açığa alınan bu üç köyün de olayları yatıştırmaya, engellemeye çalıştığını ve Kürtlerin çocuklarını koruduğunu yazdı.

Ne olmuştu?

11 Eylül gecesi çekilen görüntülerde, ırkçı grupların ellerindeki sopa ve silahlarla “Her şey vatan için”, “Bu gelen Türk’ün ayak sesleri”, “Buralar bizimdir bizim kalacak”, “Allah-u Ekber” ve “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları ile Kürtlerin yaşadığı mahalle ve köylere yürüyüş yaptığı ortaya çıktı.

İlçede çekilen bir görüntüde, ırkçı grubun bir Jandarma Komutanına “Komutanım bunları Durağan’a sokmamaya gücünüz yetiyor mu? Eğer bunlar girerse silahlanıyoruz, haberiniz olsun. Bu bayrağın altında PKK sempatizanlarına bu sloganları attırmayız biz” dediği görüldü. Başka bir görüntüde ise bir kişinin ise emniyet amirine, “Burası Şırnak, Cizre değil, burası Durağan. İstemiyoruz” dediği görüntülere yansıdı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.