Şimşek'ten 'dolar' ve 'vergi' açıklaması

Şimşek'ten 'dolar' ve 'vergi' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dövizdeki yükselişin enflasyonu da etkileyeceğini söyledi. Şimşek, "Vergilerde artış olacak mı?" sorusuna da yanıt verdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz kurlarındaki yükselişin, özellikle açık pozisyonu olan reel sektör ve enflasyon üzerinde etkili olduğunu söyledi. Şimşek, “Vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Davos’ta bulunan Şimşek, Habertürk TV’nin ekonomideki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Şimşek, yılbaşından bu yana büyük artış gösteren dolar kuruna ilişkin, şunları söyledi: “Kur reel sektörü, özellikle açık pozisyonu olanları olumsuz etkiliyor; bu konuyu çalışıyoruz. Orta-uzun vadede, Türkiye’nin kurla ilgili bir sorunla karşılaşmaması için cari açığı ve açık pozisyonları yönetilebilir düzeyde tutmak için ciddi çabalarımız var. Önümüzdeki haftalarda bu konuda makro ihtiyati düzeyde adımlar atacağız.”

‘ENFLASYONU ETKİLİYOR’

Döviz kurundaki gelişmelerin enflasyona da etkisi olduğunun altını çizen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde özellikle vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz. Enflasyonun hızlı şekilde Merkez Bankası’nın hedeflerine uygun hale gelmesine biz de idari olarak destek vereceğiz” dedi.

Sözlerini, “Merkez Bankası’nın doğru zamanda doğru şeyler yapması kadar kritik önem taşıyan başka bir husus bilmiyorum” diye sürdüren Şimşek, şöyle devam etti:
“Merkez Bankası kendi penceresinden gereken şeyleri yapmalıdır; geçmişte yapmıştır yine yapacağına inanıyorum. Nihai bir enflasyon hedefimiz var; şoklar nedeniyle hedeften sapmaları tekrar eski noktasına getirmek Merkez Bankası’nın asli görevidir, buna odaklanmalı.”

FITCH’İN AÇIKLAYACAĞI KARAR

Türkiye’nin kredi notuna ilişkin kararını 27 Ocak’ta açıklaması beklenen uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch ile son bir ay içinde iki kez görüştüğünü de vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zor bir dönemden geçtik maalesef bu zorluklar uluslararası değerlendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine yansıdı. Türkiye’yi yatırımlar için tekrar güçlü bir cazibe merkezine dönüştürmeliyiz bunu başarırsak rating kuruluşları Türkiye’nin notunu tekrar artırır. Bizim dönemimizde kredi notları hızlı şekilde artmıştır, zorlukları aşınca yeni dönemi yansıtan patikaya yine girmiş olacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.