Şimşek: Suriyeli sığınmacılar geçici olmayabilir

Şimşek: Suriyeli sığınmacılar geçici olmayabilir

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’de bulunan 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacının ‘geçici olmayabileceğini’, bundan dolayı da entegre edilmeleri gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde Washington’da ABD Ticaret Odası’nda sığınmacılarla ilgili bir panelde konuştu.

Şimşek canlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığınan bu sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamanın “vicdani bir yükümlülük” olduğunu savunarak şunları söyledi:

“Bu sığınmacıları geçici olarak düşünmemeliyiz. Belki kulaklara yanlış gelebilir ya da genel beklentilerle uyuşmayabilir. Ama Almanya 1960 ve 70’li yıllarda Türkler’e misafir işçi gözüyle bakmayıp, onları toplumun bir parçası olarak görüp daha iyi bir entegrasyon stratejisi uygulasaydı, bundan devasa yarar sağlardı.

“Şimdi Almanya artık öyle yapıyor. Bizler de mültecileri geçici ya da kalıcı olarak değerlendirmemeliyiz. Onlara iyi okul ve iş eğitimi sağlamalıyız. Onlara saygılı davranmalı ve kısa vadede olduğu gibi bir vebal olarak görmemeliyiz.

“Psikolojimizi değiştirdiğimizde, olumlu baktığımızda, mültecileri bir kazanç olarak göreceğiz. Bazıları bir daha asla geri dönmeyebilir. Onları dil ve diğer beceriler kazandırarak entegre etmeliyiz.”

“800-900 bin kadarının okul çağında”

Eğitimi de bu entegrasyon sürecinin bir parçası olarak değerlendiren Mehmet Şimşek, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların 800-900 bin kadarının okul çağında olduğunu, bu çocuklara gerekli eğitimin verilmemesi durumunda yalnızca kendi geleceklerinin değil, küresel barışın tehdit altında olacağını savundu. Şimşek bu çocukların “aşırı görüşlülere karşı korunmasız kalacağı” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.