Sendikacıya sürgün AYM'den döndü

Sendikacıya sürgün AYM'den döndü

Anayasa Mahkemesi sendikacının görev yerinin 'tarafsız olamayacağı' gerekçesiyle değiştirilmesini ihlal kabul etti.

Anayasa Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı’nda görev yapan sendika temsilcisinin ‘tarafsız olamayacağı’ gerekçesiyle görev yerinin değiştirilmesini ihlal kabul etti.

Milli Savunma Bakanlığı Personel başkanlığında çalışan ve aynı zamanda sendikanın il temsilcisi olan bir kişi, ‘sendikal faaliyetlerde etkin rol üstlenmesi ve bu nedenle tam bir tarafsızlıkla görevini yerine getiremeyeceği’ gerekçesiyle başka bir bölüme atandı. Sendika yöneticisi, atama işleminin iptali istemiyle önce Askerî Yüksek İdare Mahkemesine (AYİM) başvurdu ancak dava reddedildi. Ardından karar düzeltme talebi de AYİM tarafından kabul edilmedi.

Davayı ele alan Anayasa Mahkemesi, “Sendika hakkına yapılan bir müdahale, zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamıyorsa ya da zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamakla birlikte orantılı değilse demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak değerlendirilemez.”görüşünü savundu. Mahkeme kararında “İdarenin atama gerekçelerinin somut olayda ilgili ve yeterli olmadığı, salt sendikal faaliyete dayanmak suretiyle işlemin tesis edildiği anlaşıldığından atama işleminin zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediği ve dolayısıyla demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Anayasa Mahkemesi, açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.” denildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.