Şemdinlililer Yüksekova'nın il olması için ne diyor?

Şemdinlililer Yüksekova'nın il olması için ne diyor?

Şemdinlililere Yüksekova'nın il olmasını ve Hakkari'nin ilçeye dönüştürülmesini öngören kanun tasarısını sorduk.

ÖMER OĞUZ - ERKAN ÇAPRAZ / YÜKSEKOVA HABER

Hakkari'nin ilçe yapılması, Yüksekova’nın da il yapılmasını öngören yasa tasarısın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmasını Şemdinlililere sorduk.

Seferi Yılmaz: Halkın iradesinde nasıl bir yer alacağı önemli

Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz, Yüksekova'nın il olması konusunun uzun bir zamandan beri gündemde olduğunu belirterek, "Yüksekova'nın ne için il olduğu açıktır. Güvenlik amacıyla yapıldığı vurgusu yapılıyor. Vatandaş olarak, yerel yönetimler olarak her tarafa eşit bir ekonomik kalkınmayı esas alarak gündeme alması gerekirdi. Birden bire böyle bir karar alınmasının Hakkari'de bir çalkalanmaya sebep olacağı kesindir. Önemli olan bir yerin il bir yerin ilçe olması değil.  Halkın iradesinde nasıl bir yer alacağı önemlidir. Hakkari gerçekten tarihi bir yer" dedi.

seferiyilmaz.jpg

'Hakkari'ye pozitif ayrımcılık uygulanmalı'

Hakkari'nin hayvancılık, yaylacılık, turizm ve birçok alanda müsait olmasına rağmen mevcut savaş ortamı nedeniyle değerlendirilmediğini belirten Yılmaz, "Önemli olan buranın halkının mağdur edilmemesidir. Pozitif bir ayrımcılık uygulanmalı. Memur kentidir ama farklı plan ve projelerle, gerek hayvanlığın canlandırılması gerekse köylerin yeniden inşa edilmesinin gündeme alınması ile öncelik tanınması gerekir" dedi.

Sarı: Yüksekovalı olarak seviniyorum ama Hakkarili olarak üzülüyorum

Kararın sadece Yüksekova üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini Hakkari, Şırnak ve Cizre üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Emin Sarı, "Alınan bu karar aslında yöre halkına sorulmadığı için meşru bir karar değildir. Mevcut hükümet yaptığı her işlemde halkın iradesini esas alacağını söylüyor. Her fırsatta referanduma gitmekten bahsediliyor. Aslında Hakkari ve Şırnak için bu karar alınırken halka sorulmalıydı. Ben bu kararı halka sorulmadıysa meşru bir karar olarak görmüyorum. Yüksekovalı biri olarak Yüksekova'nın il olmasından mutluluk duyarım ama Hakkari'nin il olmaktan çıkarılarak ilçe konumuna getirilmesi daha önce de ifade edildi Hakkari'nin idam edilmesidir. Hakkari gibi kadim bir kentin bu hale düşürülmesi aslında bu hükümetin büyük bir utancıdır. Ben Yüksekovalı olarak seviniyorum ama Hakkarili olarak üzülüyorum. Bu kararın bence geri çekilmesi gerekiyor" dedi.

hekim.jpg

'Yüksekova'nın il olması bizim için daha iyi'

Hekim Erbaş isimli esnaf, "Yüksekova'nın il olması bizim için daha iyi. Mesafe yakın. İşlerimizi bir günde görüp döneceğiz. Ekonomik anlamda da belki biz esnaflara daha iyi olacak. Hakkari'de 10 dakikalık bir işimiz bir gün sürüyordu. Nedeni de yol ve isteksizce yapılmasıdır. Yüksekova'nın il olması bizim için büyük bir avantaj" dedi.

'Biz esnaflar için Yüksekova'nın il olması daha iyi'

Ceyhan Demirel isimli esnaf da Hakkarililer adına üzüldüğünü ama Yüksekova Şemdinlililer adına da sevindiğini belirterek, "Eskiden baya bir kilometre yol kat ediyorduk. Yüksekova'nın il olması ile beraber havaalanının olması büyük bir olanak. Derecik'in ilçe olması da kısa vadede Şemdinli için büyük bir ekonomik getiridir. Uzun vade için bunu söyleyemem. Kısacası iyi, olumlu karşılıyorum. Bundan böyle bölge distribütörleri Yüksekova'da olacak. Ekonomik olarak esnafları göz önünde bulundurursak bizim için daha iyi. Genelde bazı büyük markalar Hakkari'ye bayilikler vermiyordu ama Yüksekova il olduktan sonra bunun olabileceğini düşünüyorum" dedi.

semdinli2.jpg

'Yüksekova varken Hakkari'yi il yapmak yanlıştır'

Kemal İnan isimli esnaf, Yüksekova'nın il olmasına sevindiğini belirterek, "Herkes memleketinin gelişmesini ister. Hükümetin aldığı bir karardır. Saygı ile karşılıyoruz. Yüksekova'nın il olması sadece Yüksekova'ya değil, Şemdinli'ye, Derecik'e ve hatta Hakkari'ye de daha fazla faydası olacaktır. Hakkari uzaktır.  Uzak olmasından ziyade bence gerçekten Yüksekova varken Hakkari'yi il yapmak yanlıştır. Nasıl il olmuş hayret. Yer uygun değil. Coğrafi açıdan müsait değil. Yüksekova'nın  bir tarafı İran'a yakın, Şemdinli güzergahı ile Irak'a yakın. Derecik'te sınır kapısı açılırsa Yüksekova'ya çok büyük faydası olacaktır" dedi.

'Güvenlikçi politikalar sonucu il yapılmak isteniyor'

Fahir Geylan isimli esnaf da, Yüksekova'nın güvenlikçi politikalar sonucu il yapılmak istendiğini belirterek, "Yüksekova'ya daha çok güvenlik mensubu yerleştirilecek. Bizim açımızdan Yüksekova veya Hakkari'nin il olması konusunda değişen pek bir şey olmayacak. Yüksekova'nın avantajı biraz daha yakın olmasıdır" dedi.

semdinli3-002.jpg

'Hakkari bize uzaktı, Yüksekova'nın il olmasına sevindik'

Adil Oğuz isimli vatandaş ise Yüksekova'nın il olmasına sevindiklerini belirterek, "Yüksekova ile uygun bir yer. Bizim için iyi oldu. Hakkari bize uzaktı. Yüksekova'da havaalanı da var. Bizim için iyi oldu" dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum