Şemdinli'de ‘Anadil Günü’ etkinliği

Şemdinli'de ‘Anadil Günü’ etkinliği

Şemdinli'de Kurdi-Der öncülüğünde '21 Şubat Dünya Anadil günü ' nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi.

ECEVİT BAY
YÜKSEKOVA HABER

ŞEMDİNLİ-Şemdinli Kurdi-Der binası önünde toplanan kalabalık Cumhuriyet Caddesi'nde ellerindeki Kürtçe pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Şemdinli Belediyesi Eş başkanı Seferi Yılmaz, HDP, DBP ve STK temsilcileri ile birçok vatandaş eşlik etti.

DBP ve HDP ilçe teşkilatı önünde toplanan kalabalık, burada Kürtçe olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Kurdi-Der Şemdinli Şube Başkanı Cengiz Günşar, "Ortadoğu’da kaos ve büyük bir kriz yaşanmakta. Bu kaos ve kriz içerisinde halkların mücadelesi kararlı bir şekilde yürütülmektedir" dedi.

Günşar, "93 yıldır en başta Kürt halkının dili yasaklanmakta, Sur’da kültür ve tarih yok edilerek sonra biz kardeşiz diyorlar. Eğer biz kardeşiz, niye Türkiye’nin her ilinde ve Kürdistan’da binlerce okulda Türkçe eğitim veren varda neden devlet tarafından Kürtçe eğitim veren bir okul yok? Niye ki,21 Şubat Dünya anadil gününde Kürt haklının kendi imkanlarıyla yaptıkları ve kurdukları Kürtçe eğitim veren okullarımıza baskın yapılarak Türkiye devleti tarafından kapıları kapatılıp mühürlenip halen mühürlü olarak duruyor.93 yıllık sorun olan Kürt sorunu olarak adlandırdıkları sorun aslında Kürtçe anadil sorunudur. Eğer ki, Kürtçe anadil özgür olsaydı, Kürt sorunu da çözülürdü. İnsan özgürlüğü için en önemli olan şartların başında Konuşmak, okumak, yazmak ve öğrenmenin tek temeli anadilini öğrenmektir" ifadelerini kullandı.

i-1-20160220160123.jpg

Günşar, sözleriini şöyle sürdürdü:

"Bu gerçeğin temelinde Kurdi Der merkezi olarak, isteğimiz odur ki, Türkiye'de yaşayan Kürt halkı ve diğer halklar için, devlet tarafından sağlanan Türk vatandaşları için tüm hak ve özgürlükleri ödenecek ve Temel Kanunu, siyasetçi, parlamento, belediye başkanları, yöneticiler, yetkililer değiştirilmesine kadar ve okulda piyasada politikanın tüm liderleri, hastanede, mahkeme, sokaklarda ve yaşamın tüm alanlarında, konuşmak, okumak, yazmak, düşünmek ve yaşamak. En önemlisi, yaşam, eğitim ve yüce Anadili tüm alanlarda anadili kullanmaktır."

Basın açıklamasından sonra kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.